fbpx

Jelena Stefanović – Najbolji mladi travel Instagrammer

20211113-133230

Jelena Stefanović je veliki entuzijasta i zaljubljenik u putovanja, te svoja iskustva nesebično deli sa publikom na društvenim mrežama i svom blogu. Kao nagradu i potvrdu kvaliteta svog rada dobila je na 8. MEKST konferenciji, kada je proglašena za najboljeg mladog travel Instagrammera. Svoj blog o putovanjima je započela kao student turizma pre skoro 4 godine i to baš u vreme kada je počela da se bavi poslom turističkog vodiča, zahvaljujući kom je putovala u brojne zemlje Azije, Afrike, Evrope i Severne i Južne Amerike. Spontano, osim bloga i Instagram je postao njen online putnički dnevnik u kom oni koji ga prate mogu često pročitati putničke utiske, korisne savete i pronaći inspiraciju za putovanja po Srbiji i svetu.

Na 8. Međunarodnoj konferenciji studenata turizma i hotelijerstva, MEKST konferenciji, proglašena si za Najboljeg mladog travel Instagrammera. Šta za tebe znači ovo priznanje? Kakvi su ti utisci sa događaja?

 • Priznanje koje sam dobila na MEKST konferenciji je za mene bilo pokazatelj da sam radila dobru stvar na mom Instagramu i da je sav uložen trud vredeo. Takođe, veliki mi je vetar u leđa jer sam nakon uručenja nagrade dobila polet da i dalje stvaram i inspirišem ljude da putuju više.
  Dan koji sam provela na MEKST konferenciji bio je jedan od najboljih dana prošle godine. Imala sam prilike da upoznam mnogo sjajnih mladih studenata turizma koji sanjaju iste snove kao ja, kao i da slušam izuzetne predavače. Na kraju, bilo mi je žao što ja kao student turizma nisam znala za MEKST konferenciju. Mislim da je sjajan način da se mladi studenti informišu, inspirišu i steknu nova znanja.

Trenutno živiš u Italiji, a tamo su te odvele master studije. Kako je izgledalo tvoje putovanje kroz obrazovanje i kako si se odlučila na studiranje u insotranstvu?

 • Moj obrazovni put je jako komplikovan za objasniti. Ceo život želela sam upisati glumu, ali kako je nisam uspela upisati, završila sam igrom slučaja na Filološkom fakultetu. Nakon godinu i po dana shvatila sam da to nije za mene i prešla na studije turizma na Visokoj turističkoj školi koji sam završila kao student generacije. Nadogradila sam svoju diplomu sa četvrtom godinom na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci i nakon toga shvatila da ne želim tu da stavim tačku na moje obrazovanje, ali da želim ipak nešto novo, nešto drugačije. Počela sam da istražujem opcije i shvatila da u Italiji zahvaljujući svom prethodnom uspehu mogu dobiti stipendiju i tako je i bilo. Dobila sam stipendiju univerziteta Ca Foscari iz Venecije i evo me ovde.

Kada se javila ljubav prema putovanjima i kada si poželela da svoja iskustva tokom obrazovanja i putovanja deliš sa drugima i pokreneš svoj blog?

 • Mnogi travel blogeri kažu da su voleli da putuju od detinjstva, kod mene je to došlo mnogo kasnije, tek sa 19 godina. Pre toga nisam imala mnogo mogućnosti da putujem i da shvatim koliko u tome uživam, ali na početku fakulteta dobila sam priliku da zarađujem novac i uložim ga u putovanja. Zaljubila sam se na ,,prvu loptu“ i od tada gotovo sva slobodna novčana sredstva ulažem u putovanja.
  Svoje savete i priče o putovanjima i obrazovanju počela sam da delim spontano na drugoj godini turizma kada sam shvatila da mi je lakše da svoja iskustva delim javno nego da ljudima pojedinačno odgovaram na ista pitanja u inbox.

Kako planiraš putovanja? Koje destinacije ti najviše privlače pažnju i šta je ono što tebe najviše ispunjava tokom putovanja?

 • Moja putovanja planiram sa profesionalnom deformacijom turističkog vodiča. To što imam četvrogodišnje iskustvo u tom poslu me je mnogo oblikovalo i nekako sam osvešćena o kojim detaljima moram povesti računa, prosto ne prepuštam ništa slučaju i imam ,,strah“ od prepuštanju slučaju organizaciji puta. Dosta čitam recenzije, blogove, gledam društvene mreže, YouTube, ali i neretko ispitam ljude koji su već bili pre mene.
  Na putovanjima najviše uživam u isprobavanju lokalne kuhinje, otrkivanju nekih neobičnih pojava i u zalascima sunca.

Sa kim putuješ najčešće? Ko je tvoja najveća podrška?

 • Do sada sam najviše putovala sa mojim putnicima kao vodič, ali u poslednje vreme se to menjam i putujem dosta i sa prijateljima i partnerom. Svakako, meni nije važno ko mi je društvo sve dok smo fleksibilni po pitanju usklađivanja i dok imamo isti ritam i energiju na putovanju, na primer, ja volim da sam ceo dan u pokretu, ne volim usporenost jer želim da vidim što više stvari.
  Moja najveća podrška u svemu ovome je moj partner koji ima puno razumevanja za sve moje odlaske i za moju strast koju gajim prema putovanjima.

Šta za tebe predstavljaju putovanja?

 • Putovanja su za mene najzaraznija aktivnost na svetu, pružaju ti mogućnost da upoznaš druge kulture, ali i sebe samog. Čine nas bogatijim, ko putuje manje osuđuje, više je osvešćen o svetu i zna da su svi ljudi na kraju dana isti i da želimo samo mir, ljubav i dobru klopu!

AutorNikoleta Morotvanski – glavni i odgovorni urednik

FotografijeJelena Stefanović

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!