fbpx

Jedinstveni paviljon književnosti u Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture

Konferencija za medije foto NSEPK M (2) (1)

Najaktuelniji regionalni savremeni pisci kao što su Rumena Bužarovska, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Milica Vučković, Darko Cvijetić, Damir Karakaš i neka od najvećih imena world music scene među kojima su Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Antropoceno – projekat članova čuvenog sastava Gotan Project, japanski gitarista, kantautor i producent Miyavi, Bilja Krstić i Bistrik orkestar kao i Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, uz pratnju poznate japanske plesačice i koreografkinje, dobitnice ordena u rangu viteza, Kaori Ito, dolaze u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture i to na jedinstven multimedijalni književni paviljon Seobe duša od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu.

Sa jednom temom – pozitivni uticaj migracija, Seobe duša pored književnosti i muzike, uključiće i dve predstave „B(j)egunci” reditelja Dušana Mamule i „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije” italijanskog reditelja Adree Elodija Moretrija, u izvedbi udruženja „Šmiranti“.

„Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Ako smo to činili kroz vrhunske izvođače klasične muzike, izložbe nekih od najvećih imena evropskog slikarstva, fotografije, novomedijskog izraza i druge umetničke žanrove, onda je jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope, novi izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete kroz koncerte, predstave, ples i performanse nastaviti da “oplemenjujemo ljudske duše” u Seobama.“, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Centralni događaj programske celine „Seobe duša” predstavljaće istoimena izložba sa podnaslovom „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu“ čiji je nosilac Gradska biblioteka, akoja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma i povezana sa tradicionalnim Sajmom knjige što svakako ističe važnost najstarije sajamske kuće u Srbiji, koja će u deset dana postati centar književnosti. U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

„Ovo je nešto što u poslednjoj deceniji sigurno nije viđeno na Novosadskom sajmu, a verujemo i da je sadržaj, koji je koncipiran na ovakav način, biti pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Republike Srbije. Naime, u periodu od 3. do 13. marta, posetioce svakodnevno očekuje 12 sata kvalitetnog programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara i sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, izložbi i Sajmu obrazovanja“, istakao je izvršni direktor sektora za sajamsku delatnost, Boris Nadlukač.

Program „Seobe duša“ otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a japanski kantautor Miyavi 3. marta koji će po prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices koji će svojim nastupom, uz gradski orkestar Kamerata Novi Sad, zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.

„Ovo će biti sjajan šou sa gudačkim orkestrom, zato 13. marta dođite u Novi Sad – Evropsku prestonicu kulture i uživajte u klasicima Enigme“, poručio je Endrju Donalds iz Original Enigma Voices benda.

Program „Seobe duša“ obuhvatiće Karneval obrednih povorki, koji će činiti dečiji maskenbal, koncerti i tribine. Takođe, obuhvatiće nastup marokanskog benda Chalaban, scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život“ koje potpisuje jedan od najdarovitijih bosanskohercegovačkih književnika Muharem Bazdulj, kao i predstavljanje Enciklopedije Srpskog narodnog pozorišta. Romsko udruženje „Karlovačke zore” predstaviće digitalni katalog sa narodnim nošnjama vojvođanskih Roma.

Ulaznice u prodaji

IzvorNovi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Fotografije: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!