fbpx

Javni poziv za preduzetnike u turizmu iz Hrvatske 2022.

7AD90629-06AB-4481-ABD9-81E98CEB4197

Zvanična najava za javni poziv za preduzetnike u turizmu u Hrvatskoj za 2022. godinu objavljena je danas. Donosimo koje su mogućnosti finansiranja usmerena u digitalnu tranziciju u turizmu i ugostiteljstvu.

Koje su mogućnosti za finansiranje ulaganja usmerena u digitalnu tranziciju preduzetnika u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem povećanja produktivnosti i boljeg pozicioniranja na turističkom tržištu? – pitanje koje mnogi preduzetnici u turizmu postavljaju ove godine.

Naime, Mehanizam oporavka i otpornosti EU Republici Hrvatskoj donosi 2,2 milijarde kuna od kojih će 60% sredstava biti namenjeno ulaganjima u privatni sektor, a preostalo će biti namijenjeno za javnu turističku infrastrukturu.

Svesni navale na ove konkurse, iz Aestus Consulting savetuju poduzetnike da se ozbiljno pripreme i prihvate sve sugestije na projektne predloge ukoliko budu hteli ostvariti najbolju šansu.

Najava javnih poziva za preduzetnike u turizmu 2022.: Šta preduzetnici u turizmu mogu očekivati?

Predviđena su sveukupno tri poziva:

1. Poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnutranziciju.

• Procenjena alokacija poziva je 1.020.000.000 kn.

2.Poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju.

• Procenjena alokacija poziva je 1.020.000.000 kn.

3. Podsticaj aktivnosti umrežavanja u klastere te istraživanja i razvoja u preduzećima u celokupnom lancu vrednosti turizma i ugostiteljstva

• Procenjena alokacija poziva je 180.000.000 kn.

Ulaganja će biti potrebno usmeriti na digitalnu i zelenu tranziciju preduzetnika u turizmu i ugostiteljstvu, a u nastavku donosimo do sada poznate informacije.

Koji je vremenski okvir javnih poziva u turizmu?

 • Objava nacrta poziva prema javnosti očekuje se u prvom kvartalu 2022.
 • U trećem kvartalu 2022. planirana je objava javnog poziva
 • Najkasnije do kraja 2025. godine svi projekti morati biti završeni

Koji će projekti će se moći prijaviti i kako će se bodovati?

 • Moći će se prijaviti projekti iz područja kulture, prirodne i kulturne baštine te zdravstva ako je projekat u funkciji turizma i ako je subjekat registrovan u turizmu najkasnije do dana prijave na konkurs.
 • Ulaganja će biti usredočena na projekte sa zelenim i digitalnim aspektom, odnosno na one koji će podići kvalitet turističke ponude, a pritom smanjiti negativan uticaj na okoliš
 • Potrebno se usmeriti na razvoj turističkog proizvoda ili usluge podržavajući uz to kružno gospodarstvo, održivu mobilnost i digitalna rešenja.
 • Najmanje 50% investicije moraće biti usmereno na ublažavanje ili prilagođavanje klimatskim promenama. Na primer, ako preduzetnik prijavljuje projekat izgradnje novog objekta, celokupni izvođač radova treba sadržati segmente za ublažavanje negativnih klimatskih učinaka prema modelu “zgrada gotovo nulte emisije” (eng. nearly zero-energy building).

Kako će na prijavu uticati indeks turističke razvijenosti?

 • Poticaće se ulaganja u slabije razvijena turistička područja tj. Na područja koja se nalaze u III., IV. I 0. kategoriji prema Indeksu turističke razvijenosti.
 • Za prijavitelje iz područja koja spadaju u I. kategoriju neće biti prihvatljivo novo infrastrukturno ulaganje. Evropska Komisija ne dozvoljava da se dodatno gradi, čak i ako to dovodi samo do proširenja kapaciteta na nivou usluge (restoran, wellness,…). U tom slučaju moguća su ulaganja samo u postojeće kapacitete – bitno da se ne izlazi iz postojećih gabarita i da se s novim ulaganjem podiže kvalitet.
 • Važno je svakako napomenuti da Ministarstvo turizma planira iduće godine objaviti konkurse kojima će omogućiti spomenuta ulaganja i u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave.

Kako će se projekti prijavljivati i ocjenjivati?

 • Projekti će biti bodovani prema doprinosu održivom turizmu, odnosno biće obavezni uključivati načela održivog razvoja.
 • Sa sigurnošću možemo reći kako će budući projekti na prijavu ići putem sistema eNPOO te da kriterijum neće biti najbrži prst, već kvalitet projekta koji se određuje na temelju ukupnog broja bodova. 
 • Biće od velike važnosti pregledati bodovne tablice u trenutku objave kako bi prikupili sve bodove koje preduzetnik može ostvariti. Bitno je učiniti sve što je u našoj moći da postignemo maksimum.

Koje će biti obveze i uslovi za prijavljivanje?

 • Iako se očekuju značajne investicije, uslovi za preduzetnike će biti povoljni. Ministarstvo neće tražiti garancije banke, niti ugovorene kredite za dokazivanje vlastitog udjela financiranja. Poučeni iskustvom, navedeno savetujemo zadovoljiti pismom namere od banke koje se u nekim bankama može ishoditi bez dodatnih troškova unutar 7-10 dana.
 • Po pitanju uslova poslovne sposobnosti, biće potrebno prikazati istorija poslovanja koja je pre COVID-19 trebala biti pozitivnog trenda dok je razumno da je tokom COVID-19 razdoblja potencijalno i negativna.
 • Pozitivno je to što se očekuje da kandidati neće morati zadovoljiti uslov određenog minimalnog broja zaposlenih u godini koja prethodi godini predaje projektnog predloga, kao ni visinu prihoda u ukupnoj visini investicije. 

Naš tim je na raspolaganju da zajedno s Vama, po metodologiji design thinking procesa projektnog dizajniranja, kreira raznovrsni turistički proizvod koji produljuje sezonu podržan zelenim i digitalnim karakteristikama.

Projektno dizajniranje je u potpunosti besplatno te Vas pozivamo da nam se javite na email adresu aestus@aestus.hr ili putem kontakt forme kako biste stvorili projektni prijedlog koji će imati jaku šansu ostvariti bespovratna sredstva.

Autor: Sandra Anić, Aestus Consulting

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!