fbpx

Javni poziv za Evropski zeleni sporazum

guillaume-perigois-0NRkVddA2fw-unsplash

Europska komisija objavila je poziv za istraživanje i inovacije u iznosu od milijardu eura kojim želi odgovoriti na klimatsku krizu i pomoći zaštiti europskih ekosustava i bio raznolikosti. Partneri u projektu mogu biti tvrtke, istraživačke ili nevladine organizacije, pod uvjetom da su financijski sposobne za izvršavanje zadaća navedenih u prijedlogu projekta. Rok za prijave je 26. siječnja 2021.

„Ljepota krajolika i ekološka očuvanost oduvijek su bili elementi ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. Tema održivosti putovanja kao i pojma “zelenog poslovanja” postaje sve bitnija u javnom miljenju i svijesti potencijalnih potrošača kada su u pitanju razni proizvodi, pa tako i odmor. Zato je iznimno važno da se razvoj turizma u Hrvatskoj i dalje temelji na očuvanju naše prekrasne prirode te ekološki održivom poslovanju koji nam može osigurati ne samo da postanemo jedan od svjetskih lidera u području zelenog turizma, već i konkurentnija turistička destinacija”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom objave javnog poziva.

Hrvatska tijekom posljednjih godina stavlja sve veći naglas na „zeleni turizam“ koji podrazumijeva horizontalnu temu relevantnu za sve vrste turizma, a koji obuhvaća s jedne strane zaštitu okoliša, a s druge strane turističko vrednovanje prirode. Stoga se kao osnovni ciljevi daljnjeg razvoja zelenog turizma posebno ističu unapređenje okolišne održivosti turizma s ciljem „ozelenjivanja“ postojećih turističkih aktivnosti kako bi se doprinijelo smanjenju pritisaka turizma na okoliš te unapređenje turističkog vrednovanja prirodne baštine s ciljem razvijanja turizma koji, osim što tematizira prirodnu baštinu, doprinosi njezinoj zaštiti.

U skladu s današnjim izazovima vezanim uz turistički sektor u godini pandemije COVID-19, predstavljen je Poziv za Europski zeleni sporazum, najveći poziv koji se financira iz programa OBZOR 2020 s ciljem poticanja oporavka Europe od krize uzrokovane korona virusom pretvaranjem zelenih izazova u inovacijske mogućnosti. Investiranje u inovacije ubrzat će pravednu i održivu tranziciju u klimatski neutralnu Europu do 2050. godine.

Očekuje se da će projekti koji se financiraju u okviru ovog poziva donijeti opipljive rezultate u deset područja.

Više informacija možete pronaći putem poveznice.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!