fbpx

Izložba posvećena evropskom pesniku Paulu Celanu u Kladovu

gulfer-ergin-LUGuCtvlk1Q-unsplash

Nakon izložbe “Čija je mustra bečka” u januaru ove godine, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom priredila je još jednu. Reč je o izložbi “Među rečima” posvećenoj evropskom pesniku Paulu Celanu.

Izložbu “Među rečima” Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Rumunije i Gete institutom, organizovala je povodom 102. godišnjice rođenja književnika Paul Celana.

-Izložba objedinjuje dokumentaciju iz arhiva Nacionalnog muzeja rumunske književnosti, zaostavština Alfreda Margul-Šperbera i arhiva Petrea Solomona. Njenu relevantnost je potvrdilo vreme, određena dokumenta su već izlagana u okviru naučnog skupa o Celanu, u Bukureštu, 1981.godine.

Posetioci izložbe mogu putem bogate dokumenatrne građe da prate životnu priču pesnika, prevodioca i esejiste Paula Celana kroz važne trenutke njegovog života, sagledanih u istorijskom kontekstu.

Paul Celan je najznačajniji liričar nemačkog jezika u drugoj polovini 20. veka, autor koji je za sobom ostavio delo i dalje ima u sebi nešto zagonetno i predstavlja izazov za interpretacije.

Celog života bavio se Holokaustom i Celana su u književnosti često nazivali “pesnikom bez zavičaja”.

Izložba “Među rečima” otvorena je do 28. februara 2023. godine u holu Biblioteke u Kladovu.

Firme: Biblioteka Centar za kulturu Kladovo

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!