fbpx

Izložba “130 godina velike staklene bašte” u Botaničkoj bašti Jevremovac 

780D693D-BBC2-4880-9471-8223B135AA0F

Izložbom “130 godina velike staklene bašte u Botaničkoj bašti Jevremovac”, nastalom u saradnji Instituta za botaniku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture zvanično će biti otvorena manifestacija Dani evropske baštine. 
U Botaničkoj bašti Jevremovac u utorak 13. septembra 2022. godine u 13 sati, publici će na izložbenim panoima biti prikazan istorijat razvoja univerzitetske botaničke bašte, primeri staklenika u velikim evropskim gradovima kroz originalnu fotodokumentaciju, direktni i posredni uzori staklene bašte u “Jevremovcu”, problemi sa kojima su se ova institucija, kao i objekat, suočavali tokom decenija, vreme rekonstrukcije, ukupan izgled, dekorativni detalji, kao i dragoceni biljni fond koji se ovde čuva. Izložba će biti otvorena mesec dana i moguće ju je posetiti svakog dana od 9 do 19 sati.
Tema ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine – Održivo nasleđe, otvorila je prostor za međuinstitucionalnu saradnju ustanova koje se bave zaštitom, očuvanjem i unapređenjem s jedne strane prirodnog, a s druge strane kulturnog dobra. Autori izložbe su istoričarka umetnosti, viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ksenija Ćirić i dr Tomica Mišljenović, asistent Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Velika staklena bašta proizvedena je u Drezdenu i na današnje mesto postavljena 1892. godine. Svojom arhitekturom, materijalizacijom i ukupnom estetikom ona je rezultat devetnaestovekovne industrijske revolucije u Evropi, ali i simbol ubrzanog razvoja Beograda i Srbije u vreme dinastije Obrenović. Iako je svoje mesto u našoj prestonici dobila nakon smrti Josifa Pančića, ona je svedočanstvo razvoja botanike kao naučne discipline i ukupnog društvenog napretka. Kolekciju biljaka u velikoj staklenoj bašti danas čini preko 1000 vrsta iz različitih krajeva sveta, a mnoge od njih su retke i ugrožene. Pored izuzetnog estetskog ugođaja koji ova bogata kolekcija biljaka pruža posetiocima, njen poseban značaj je u primeni u edukativne i naučne svrhe.
Ideja i cilj priređivanja izložbe su ne samo obeležavanje trinaest decenija trajanja velike staklene bašte, već i isticanje njenih arhitektonskih, kulturnih, istorijskih, ambijentalnih, naučnih i drugih vrednosti koje je neophodno sačuvati za buduće generacije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički Žurnal


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!