fbpx

Iskorak British Airwaysa prema zelenijim letovima

aircraft-1362586_1920

Statistike pokazuju kako je avionski prevoz odgovoran za 2,4% globalne emisije CO2, a uključe li se u obračun i ostali elementi zagađenja, 5% globalnog otopljavanja uzrokovano je aktivnostima avio-industrije.

Na prvi pogled, to se ne čini značajnim udelom, no uzme li se u obzir kako svega 3% svetske populacije redovno koristi usluge avionskog prevoza, te da su realne projekcije kako će se broj putnika u zračnom prevozu u sledećih 20 godina udvostručiti, jasno je da je sada pravi trenutak za reakciju.

Emisije CO2 uzrokovane avionskim prevozom rapidno rastu – u razdoblju između 2013. i 2018. povećane su za 32%.

Poboljšanja na polju učinkovite potrošnje goriva postepeno smanjuju emisije po putniku, no ta smanjenja jednostavno ne mogu anulirati oštar porast broja putnika u vazdušnom prevozu.

“Poboljšanja u učinkovitoj potrošnji goriva beleže rast od 1% na godinu, ali broj letova godišnje raste stopom od 6%”, navodi Dan Rutherford, direktor za pomorski i avionski prevoz u Međunarodnom veću za čisti prevoz (ICCT).

Sve više putničkih avio-kompanija stoga pokušava pronaći rešenja koja bi značajno smanjila ugljenični uticaj pri letu. Jedna od njih je i poznati British Airways, koji je nedavno izveo svoju prvu uslugu prevoza putnika direktno vođen održivim gorivom u koje – među ostalim – ulazi i reciklirano jestivo ulje.

Radilo se o letu BA1476 od Londona do Glasgowa, a u British Airwaysu tvrde da je proizveo 62% manje emisije CO2 u odnosu na slično putovanje pre deset godina.

Osim upotrebe održivog goriva, ovom smanjenu emisije CO2 doprinele su i optimalne putanje leta, električna vozila u vazdušnim lukama, te uporaba njihovog najnovijeg aviona – Airbusa A320neo, najtišeg i najekonomičnijeg modela aviona za kratke relacije.

Let je bio namenjen demonstraciji napretka koji je avio industrija postigla u pokušajima dekarbonizacije uoči Konferencije UN-a o klimatskim promenama Cop26, koja se održava u škotskom Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra ove godine.

“Ovaj let ponudio je praktičnu demonstraciju napretka koji postižemo na našem putu smanjenja ugljenka. Radeći zajedno s našim industrijskim partnerima postigli smo 62% poboljšanja smanjenja emisija u odnosu na pre deset godina. Ovo označava pravi napredak u našim naporima za dekarbonizaciju i pokazuje našu odlučnost da nastavimo s inovacijama, radeći s vladama i industrijom te ubrzavajući usvajanje novih rešenja s niskim udelom ugljenika”, rekao je izvršni direktor British Airwaysa, Sean Doyle.

British Airways namerava koristiti održivo gorivo za sve svoje letove između Londona, Glasgowa i Edinburga tokom održavanja konferencije COP26.

Do 2030, ovaj avio-prevoznik planira pogoniti 10% svojih letova održivim gorivom, a njihova matična kompanija International Airlines Group (IAG) tokom iduće dve decenije namerava uložiti oko 400 miliona USD u različite tehnologije i kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD, a s ciljem razvoja tehnologija za proizvodnju održivog goriva za avionsku industriju.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!