fbpx

IPK International: Nakon dramatičnog pada, očekuje se brzi oporavak turističke industrije

airport-1515448_1920

IPK International na ITB Berlinu objavio je najnovija istraživanja o globalnim turističkim trendovima u godini pandemije.

Nakon snažnih stopa rasta tijekom posljednjih 10 godina, turistička industrija, doživjela je dramatičan pad i jedan je od najgore pogođenih sektora u godini pandemije. Globalno, putovanja u 2020. godini smanjena su za 70 posto. Priroda i odmor “sunce i more” te putovanja automobilom su se pokazala znatno bolji tijekom pandemije od zračnog putovanja ili gradskih odmora i kružnih putovanja. Unatoč drastičnom globalnom padu 2020. godine, najnoviji rezultati istraživanja daju nadu za nadolazeću godinu: dvije trećine putnika širom svijeta namjeravaju ponovno putovati u inozemstvo 2021. godine, zaključak je istraživanja i stručnjaka IPK International

Koronavirus je doveo do promjena u putovanju

Segmenti koji su najviše pogođeni globalnim padom putovanja su putovanja za odmor (minus 71 posto). Za usporedbu, poslovna putovanja (minus 67 posto) i ostala privatna putovanja (minus 62 posto) nisu toliko loše utjecala. Na tržištu vikend putovanja, kružna putovanja i gradske pauze pretrpjeli su natprosječne gubitke (minus 75 posto), dok su odmori na plaži i odmori u prirodi (minus 53 posto) krizu puno bolje podnijeli.

Očekivano, pandemija je posebno pogodila zračni prijevoz, gdje su inozemna putovanja u padu od 74 posto. Za usporedbu, međunarodna putovanja automobilom (minus 58 posto) prošla su puno bolje. U smještaju su padovi iznadprosječni u hotelijerstvu (minus 73 posto), dok su druge vrste smještaja – uključujući privatne smještaje, a pogotovo kuće za odmor, manje pogođene.

Međutim, ono do čega pandemija Corone nije dovela, jesu jeftinija putovanja. Iako je prosječni iznos potrošnje po putovanju u svijetu pao za 14 posto, to je uglavnom posljedica pada zračnog putovanja i putovanja na daleke destinacije.

Veliki interes za odlazna putovanja 2021. godine

Rezultati globalnog istraživanja IPK-a iz siječnja ove godine daju razlog za nadu. Naime, 62 posto međunarodnih putnika širom svijeta ove godine namjerava putovati u inozemstvo. Oni koji ne planiraju putovanje u inozemstvo ne navode financijske razloge za to, nego prvenstveno rizik od zaraze. Kombinacija cjepiva koja su sada dostupna i velika spremnost putnika (90 posto) da se cijepe poništili su glavni razlog ne putovanja, što znači da ništa ne smeta brzom i raširenom oporavku turističke industrije, smatraju u IPK Internationalu.

Planovi putovanja i odmora za 2021. godinu

Na pitanje o planovima inozemnog putovanja ove godine, ispitanici se usredotočuju na putovanja na odmor. U usporedbi s putovima prije pandemije, natprosječno je zanimanje za posjet prijateljima i obitelji. Interes za poslovna putovanja veći je među Amerikancima i Azijatima nego među Europljanima. Što se tiče putovanja u sklopu godišnjih odmora u inozemstvo 2021. godine, postoji velika zainteresiranost za odmor na suncu i plaži.

Gradske pauze ili City break zauzimaju drugo mjesto među vrstama odmora (prvo među Azijatima), a treće odmaranje fokusirano na prirodu, što je značajan porast popularnosti u usporedbi s razdobljem prije pandemije. Posljednja istraživanja također odražavaju stalni veliki interes za zrakoplovna putovanja u inozemstvo i čini se vjerojatnim oporavak hotelske industrije.

Trend prema odredištima unutar vlastitog kontinenta

Upitani o preferiranim inozemnim destiancijama za 2021. godinu, Europljani favoriziraju odredišta unutar Europe. Španjolska je na prvom mjestu, a slijede je Italija, Njemačka i Francuska. Među Amerikancima i Azijatima putovanja na vlastitom kontinentu također su glavni izbor. Ipak, odredišta u Europi, posebno u Njemačkoj, već igraju ulogu u 2021. godini.

Velike mogućnosti za brzi oporavak

Šanse za brzi globalni oporavak međunarodne turističke industrije vrlo su dobre. Širom svijeta postoji snažna želja za putovanjima, što dokazuju i namjere putovanja za 2021. S obzirom da su cjepiva koja su sada sve dostupnija, poništava se glavni razlog protiv putovanja. Pod pretpostavkom da se visoki postotak stanovništva brzo cijepi širom svijeta, to će pridonijeti brzom i sveobuhvatnom oporavku globalne potražnje za odlaznim putovanjima. Taj bi se cilj mogao postići 2022. godine, najkasnije 2023. godine, zaključuju u IPK International.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!