fbpx

Inspektori Gault & Millau vodiča na terenu u Srbiji – Na proleće nas očekuje izdanje u kojem će biti predstavljeno nekoliko stotina ugostiteljskih objekata

restaurant-691397_1920

Veoma uticajni međunarodni vodič kroz restorane, prisutan u 20 zemalja sveta, došao je i u Srbiju, kako je objavljeno na konferenciji za štampu u beogradskom hotelu Moskva.

Inspektori Gault & Millau vodiča, poznatog po favorizovanju moderne gastronomije, već nekoliko meseci su na terenu u Beogradu, ali i po drugim gradovima i restoranima u unutrašnjosti, rekli su izdavači ovog vodiča.

Gault & Millau (izgovara se: Go e Mijo) osnovan je 1972. godine u Francuskoj, a do danas je postao internacionalni sinonim za kvalitet, integritet i kredibilitet.

Njegovi autori predstaviće najbolje iz gastronomske ponude u Srbiji u prvom izdanju koje izlazi na proleće 2022, uz podršku Turističke organizacije Srbije.

U vodiču će biti predstavljeno nekoliko stotina restorana, barova, kafana i bistroa iz cele zemlje, kao i tridesetak odabranih vinarija koje su se u vodiču našle posle ekspertize međunarodnih inspektora u saradnji sa vinskim stručnjacima iz Srbije.

Na konferenciji se obratila Mira Šemić, direktor izdanja za Srbiju i Sloveniju. Ona je navela da je Gault & Millau najpopularniji vodič u centralnoj Evropi, što je posebno značajno u svetlu činjenice da najveći broj turista u Srbiju dolazi baš iz ove regije.

Kako je objasnila Mira Šemić, ovaj vodič naglašeno nije elististički i u njemu se, osim na fine dining restorane, obraća i puno pažnje na mesta kao što su roštiljnice, pečenjare i taverne i sve ono što lokalnu gastronomiju predstavlja u najboljem svetlu.

– U vodiču će biti i vinarija i nešto kraft pivara, a biće zastupljeni i autentični srpski prehrambeni proizvodi koji se prave na seoskim gazdinstvima – najavljeno je.

Gault & Millau restoranima dodeljuje ocene na skali od 1 do 20, odnosno od 1 do 5 kuvarskih kapa. U obzir se uzimaju kvalitet hrane, šef i njegovo kuvanje, što je osnova rangiranja, iako se ukupnoj oceni dodaju utisci kritičara o usluzi, cenama i celokupnoj atmosferi u restoranu.

Mira Šemič je objasnila da su, pored kvaliteta hrane, izuzetno važni kreacija jela, struktura i šefov autorski potpis, kao i da ocenu ne dobija vlasnik restorana već šef: ako on promeni radno mesto, njegove kuvarske kape idu sa njim.

– Trenutno je u Srbiji na terenu sedam inspektora, četiri stranca i tri iz Srbije. Oni su potpuno anonimni i sami plaćaju račune u restoranima – navedeno je na konferenciji na kojoj je rečeno i da se najviša ocena, pet kapa, dodeljuje izuzetno retko, te se može očekivati da je limit srpskih restorana u ovom trenutku – četiri kuvarske kape.

Prisutnima se obratio i Jure Tomič, nosilac četiri kuvarske kape, kao i titule šefa budućnosti u izdanju vodiča za Sloveniju iz 2020. godine. On je rekao da je vodič Gault & Millau u potpunosti nezavisan i da se zaista vidi da su inspektori bili na licu mesta.

Što se tiče dometa vodiča, za Tomića je, kako kaže, bilo veoma indikativno da se nakon objavljivanja rapidno povećao broj rezervacija i poseta njegovom restoranu Ošterija Debeluh.

U vodiču za Srbiju, čije objavljivanje omogućava Turistička organizacije Srbije, biće proglašeni i najbolji šef, najbolji mladi talenat i najbolji konobar u Srbiji. Vodič Gault & Millau za Srbiju imaće, kao i ostala nacionalna izdanja, i selekciju zvanu POP, koja obuhvata trendi, a pristupačna mesta – restorane, barove i bistroe sa dobrom hranom i vedrom atmosferom. Ovi lokali ne dobijaju kuvarske kape kao ocenu već su uvršteni u posebnu selekciju.

Vodič će paralelno biti izdat na engleskom i srpskom jeziku.

Gault & Millau osnovali su dvojica novinara Paris-Presse koji su želeli da sa čitaocima podele svoje utiske o hrani. Tako su od novinara postali kritičari hrane koji anonimno odlaze u restorane i probaju hranu.

Zanimljivo je da do 2004. godine nijedan šef ni restoran nisu dobili ocenu 20. Te prve dve dvadesetice pripale su, očekivano, francuskim šefovima i restoranima u francuskom izdanju vodiča.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!