fbpx

Ima li spasa turizmu u Srbiji bez dodatnih mera?

Travel Agency

Situacija u turističkim agencijama je od februara 2020. postala teška a sada je već alarmantna. Posao u turističkim agencijama kao i prodaja aranžmana su kompletno stali. Ovako za eKapiju govori predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić.

Dodaje, svemu je doprinela i neizvesnost oko otvaranja i zatvaranja granica, najava pojačavanja mera u Srbiji

– Ako se nastavi ovako, sigurno će biti otpuštanja i zatvaranja privrednih društava tj. turistickih agencija – ističe naša sagovornica.

Iako su i predstavnici države konstatovali da je najugroženija turistička privreda, dodatne pomoći, osim povoljnih kredita preko Fonda za razvoj, za sada nema.

– Dobili smo samo ono što su dobili i svi, kao na primer prodavnice prehrane koje su radile i sve vreme vanrednog stanja i stvarale profit, apoteke, benzinske pumpe… Napominjemo da turistička privreda od 15. marta kompletno ne radi – naglašava Prodić.

Država je dodelila dodatnih 400.000 vaučera i pomogla jednom delu turističke privrede, što je, kako kaže, dodatno ugrozilo rad turističkih agencija, jer se u tom slučaju putnici direktno obraćaju smeštajnim objektima.

– Poslovna udruženja turističkih agencija su se udružila i tražimo od države dodatni program u vidu bruto plata do 31. decembra 2020. kao i da se donese lex specialis kojim bi bilo omogućeno privrednim društvima da se stave u fazu mirovanja, kao što je to moguće za STR, SZR – kaže Prodić.

Povoljne kredite Fonda za razvoj, namenjene turističkoj privredi, je, kaže, od 10. juna dobilo svega pet-šest agencija.

– Zahtevi se sporo rešavaju, pa smo tražili da se ubrza rešvanje zahteva za turističke agencije – napominje.

Ukoliko dodatnih mera ne bude, Gordana Prodić ističe da nije optimista za poslovanje turističke privrede.

– Ako nam država ne izađe u susret kao sto su i druge države u Evropi dale dodatne mere turističkoj privredi, mnoga privredna društva će biti zatvorena što povlači i zatvaranje mnogih radnih mesta – zaključuje naša sagovornica.

Ivana Milovanović

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!