fbpx

IATA poziva evropske države da reše trenutne probleme i da putnicima olakšaju putovanje

airport-1515448_1920

Međunarodno udruženje avio prometa (IATA) opet je upozorilo kako je slobodno kretanje unutar Evrope ugroženo neuspehom država članica EU oko usklađivanja propisa o ulasku u države. Kao rezultat toga, ponovno otvaranje granica zbunjuje putnike i preduzeća, te ne donosi očekivane koristi u smislu lakših putovanja i ekonomskog oporavka.

Istraživanje IATA-e otkrilo je značajne razlike u načinu na koji države članice EU -a upravljaju putovanjima. Oko 30% država koje koriste EU digitalni Covid certifikat (DCC) ne prihvataju brzo testiranje, 19% država ne izuzima decu od zahteva za testiranje, dok 41% država ne dopušta ulazak vakcinisanim putnicima iz zemalja s “bele liste” izvan EU-a.

Za obrasce za pronalaženje putnika ( Passenger Locator Forms ) 45% ih prihvata online, dok 33% prihvata papirne i internetske prijave, 11% prihvata samo papir, a 11% uopće nema obrasce za lociranje.

Važno je da se evropske države ujedine u vezi s procedurama putovanja vezanih uz COVID-19. Dobar posao koji su obavile Komisija i države na razvoju DCC-a, umanjen je zbog neusklađenih propisa. Kako putnici mogu putovati s poverenjem ako su pravila toliko različita u svakoj zemlji Evropske unije? Ne mogu biti sigurni trebaju li njihova djeca biti testirana ili ne, ili trebaju li ispuniti obrazac na papiru, online ili uopšte ne moraju. To je jedna Evropska unija. Ljudi razumno očekuju jedinstven pristup upravljanju putovanjima”, rekao je Rafael Schvartzman, regionalni potpredsednik IATA-e za Evropu.

Konkretno, u pogledu usklađivanja zahteva oko DCC-a, IATA i drugi akteri pozvali su države EU-a da:

  • DCC proveru provedu digitalno pre nego što putnici stignu u aerodrom, kako bi se ograničile operativne smetnje i dali putnicima sigurnost da su spremni za let. Nemačka i Španija su zemlje koje imaju najbolju praksu u ovom području;
  • razviju državni portal koji će olakšati DCC verifikaciju direktno od strane nacionalnih vlasti i ograničiti obradu zdravstvenih podataka od strane avio prevoznika;
  • integrišu digitalne obrasce za lociranje putnika u državni portal za DCC verifikaciju, što trenutno nije slučaj u 80% evropskih zemalja.

Osim toga, države EU -a moraju se uskladiti sa zdravstvenim zahtevima, uključujući, univerzalno prihvatanje brzog testiranja umesto skupih i nepotrebnih PCR testova, izuzeće maloletnika od zahteva za testiranje i vakcinaciju i otvaranje granica vakcinisanim putnicima te omogućavanje putnicima iz zemalja s niskim rizikom ulazak u Evropu bez ograničenja (ili uz dokaz negativnog testa nevakcinisanih putnika).

Nizozemska, Estonija, Slovenija i Španija vodeći su put u usklađivanju ovih politika, navode iz IATA-e.
Iskustvo tokom evropskog leta pokazuje da standardni digitalni sertifikat nije dovoljan. Procesi putovanja oko COVID-19 takođe se moraju uskladiti i ublažiti. Pozivamo evropske države da reše trenutne probleme i da putnicima olakšaju putovanje ”, rekao je Schvartzman.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!