fbpx

IATA: Fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantin mogao eliminisati i granice sigurno otvoriti

airport-4120835_1920

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) objavilo je nove procjene utjecaja COVID-19 na zračni promet i gospodarstva u Europi 2020. godine, ukazujući na daljnje pogoršanje prihoda, izgleda za posao i gospodarskih aktivnosti na cijelom kontinentu.

Najnovija ekonomska prognoza IATA-e otkriva kako se u 2021. očekuje da će Europa biti najgore pogođena globalna regija u smislu gubitaka zrakoplovnih prijevoznika (- 11,9 milijardi USD) i EBIT marže (-9,5%). Procjenjuje se da je putnički promet (mjeren u prihodu putničkih kilometara, RPK) ove godine pao za 70%, što je najlošija izvedba bilo koje regije, izuzev Afrike (-72%) i Bliskog Istoka (-73%).

Također, iz IATA-e očekuje da će rast RPK-a sljedeće godine biti slabih 47,5%, zaostajući za usporedivim regijama Azije i Pacifika (50%) i Sjeverne Amerike (60,5%). „Naše projekcije za ovu i sljedeću godinu malo su loše za europski zračni promet. Granična ograničenja i mjere karantene zaustavile su potražnju, a regija je pogođena pandemijom gore od većine ostalih dijelova svijeta. Postoji optimizam u vezi s cjepivom, ali kao što pokazuje naša prognoza za sljedeću godinu, malo je vjerojatno da će to doći na vrijeme kako bi se spriječilo stotine tisuća novih gubitaka radnih mjesta u industriji ako vlade ne poduzmu trenutne mjere. Fokus mora ostati na brzom testiranju putnika kako bi se karantena mogla eliminirati i granice sigurno otvoriti ”, rekao je Rafael Schvartzman, regionalni potpredsjednik IATA-e za Europu.

Dubinski uvid u učinke na nacionalnoj razini otkriva da su izgledi za broj putnika i prihode u industriji puno manji u analizi za kolovoz. To neizbježno dovodi do većeg broja radnih mjesta koji su ugroženi i dodatnih negativnih ekonomskih utjecaja. U cijeloj Europi više od sedam milijuna radnih mjesta izgubljeno je ili su u neposrednom riziku zbog ukidanja COVID-19.

IATA

Rezervacije unutar EU-a smanjene su za 81% za razdoblje do 10. siječnja 2021. u odnosu na uobičajenu krivulju. Ekonomski oporavak bit će otežan gubitkom povezanosti koji osjećaju europski gradovi. Od 2019. godine ukupna povezanost pala je za 68% u Frankfurtu, 67% u Londonu, 67% u Parizu, 66% u Istanbulu, 64% u Moskvi i 53% u Amsterdamu.

Vidimo nadu u cjepivima, ali do masovnih cijepljenja još je uvijek daleko, pa europske vlade i Europska komisija moraju brzo djelovati kako bi pomogle očuvati ono što je ostalo od zrakoplovne industrije i mreže zračnog prometa na kontinentu. Trenutno se ističu dva prioriteta. Prvo uklonite ograničenja u karanteni uvođenjem brzog testiranja COVID-19 zračnih putnika. Najnovije smjernice EASA-e i ECDC-a potvrđuju da je karantena nedjelotvorna u sadašnjim okolnostima. I drugo, brzo se dogovorite o revidiranoj regulaciji slotova u skladu sa zajedničkim industrijskim preporukama, kako bi se očuvale zračne rute i konkurencija. Ljudi očajnički žele posjetiti daleke obitelji ove zime. Tvrtke očajnički žele putnike i trgovinu. I svi smo očajnički ovisni o vladinim akcijama za sigurno vraćanje slobode putovanja ”, zaključio je Schvartzman.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!