fbpx

I Crna Gora će osetiti posledice rata u Ukrajini – Očekuje se rast cena energenata i hrane, na udaru i turizam 

montenegro-4404726_1920

Rat u Ukrajini imaće posledice i na ekonomiju. Svet, pa i Crna Gora mogu očekivati rast cena goriva, energije i hrane, kažu sagovornici TVCG. Ukoliko se situacija brzo ne smiri, na udaru može biti i crnogorski turizam.

Vest da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini potresla je juče svetske berze i podigla cene nafte, prirodnog gasa, zlata.

To bi od ponedjeljka moglo značiti i novi rast cena goriva u Crnoj Gori. No, tu nije kraj, posledice rusko ukrajinskog rata biće dalekosežnije po ekonomije svih država, a ceh ćemo narednih dana plaćati svi.

– Rusija je veliki izvoznik energije, obe su izvoznice hrane, a to su, inače, stvari koje su poskupele ove godine i prethodne. Energija i hrana, tako da ćemo svi osetiti problem – ocenio je profesor eknomije iz Beograda Slaviša Tasić.


Ukrajina je i najveći evropski proizvođač i izvoznik žitarica i uljarica, pa se na evropskom tržištu očekuje poremećaj cena žitarica, brašna, jestivog ulja i stočne hrane. Iako Crna Gora, te proizvode uvozi iz Srbije, reč je o berzanskoj robi, čija cena će u mnogome zavisiti od aktuelnih dešavanja.

Mojmir Mrak sa Ekonomskog fakluteta u Ljubljani kaže da četvrtina svetskog izvoza ide iz tih zemalja, tako da tu može doći do značajnih poremećaja u pogledu povećanja cena.

– A onda se može desiti da dođe do nekih nestašica, ako će se te stvari nastaviti onako kako izgledaju – smatra Mrak.

Rusija i Ukrajina nisu među vodećim spoljno trgovinskim partnerima Crne Gore. Rusija je prošle godine, prema podacima Centralne banke bila najveći strani investitor u našoj državi sa 164 mil EUR, dok su ulaganja iz Ukrajine činila 1,3 odsto ukupnih investicija. Međutim, turizam je oblast u kojoj bi Crna Gora mogla da oseti najviše posledice, jer su Rusi i Ukrajinci godinama najbrojniji gosti.

– Imamo veliki broj ugovora potpisanih sa agencijama koje posluju na tom tržištu. Otprilike 20 odsto čine gosti sa tih tržišta – kaže Marko Andrić iz Budvanske rivijere.

Turizmolog Miško Rađenović, kaže da će ova situacija definitivno uticati na naš turizam.
– Imamo jednu veliku nepoznanicu gde to vodi, kada će se zaustaviti, da li će biti dostupne destinacije. Već iz Rusije navode da neće biti dostupne za ovu sezonu. Rezervacija ima, bukinga ima, ali ništa od toga nije potvrđeno – naglašava Rađenović.

Crnu Goru je prošle godine posetilo 136.000 gostiju iz Ukrajine, dok su Rusi činili sedam odsto ukupnog broja turista.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!