fbpx

HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo

sunset-2977146_1920

Hrvatska udruga turizma (HUT) upozorila je da bi zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone u ovim okolnostima, te usled preporuka nekih susednih zemalja za ograničavanjem putovanja u RH, bilo neodgovorno prema turizmu i građanima.

– Temelj uspeha ove sezone je kvalitetna epidemiološka situacija, a u mesec i po dana, u kojima smo imali povoljnu situaciju u celoj zemlji, pokazali smo da možemo biti turistički pobednici na Mediteranu, izjavio je u subotu Hini, uz upozorenje HUT-a, direktor Veljko Ostojić.

S druge strane, istaknuo je Ostojić, brojke novozaraženih osoba, pogotovo u nekim delovima zemlje, dovele su nas u situaciju koja zbog izmenjenih odluka o putovanjima donetih od strane nekih zemalja “pod upitnik stavlja ostatak turističke godine”.

Naglasio je da izjave koje se ovih dana mogu pročitati, a koje idu smeru da se “trebamo oprostiti od turističke sezone jer počinje školska godina”, za njega lično kao turističkog radnika, a veruje i za celi turistički sektor, “jednostavno nisu prihvatljive”.

Komunicirati po svim kanalima i merama smanjivati broj zaraženih

– Odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima bilo bi neodgovorno, ne samo prema onima koji rade u turizmu i koji generiše oko 20 posto hrvatskog BDP-a, već i prema svim građanima. Stoga smatramo da treba hitno delovati u dva smera – komuniciranje činjenica po svim ‘kanalima’ i donošenje mera za smanjenje broja zaraženih, poručio je Ostojić.

Prvi smer je, kako objašnjava, da se svim kanalima koji stoje na raspolaganju ukazuje kako epidemiološka situacija u svim delovima zemlje nije ista.

Činjenica je, kaže, da je u turistički najposjećenijim delovima zemlje, u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, i dalje ta situacija povoljnija nego u brojnim evropskim zemljama, uključujući i glavna hrvatska emitivna tržišta.

– To moramo stalno naglašavati i kroz diplomatske kanale i medije i sve druge u komunikaciji s ključnim emitivnim zemljama, ustvrdio je.

Za drugi smer Ostojić tvrdi da mora biti hitno donošenje svih potrebnih mera kojima se broj novozaraženih može spustiti na prihvatljiv nivo. Dodatne mere za izbijanje argumenata zemljama koje uvode ograničenja prema RH.

– Neke mere su donešene, no izvesno je da se trebaju doneti i dodatne mere kako bi izbili argumente drugim zemljama koje uvode ograničenja prema Hrvatskoj, istaknuo je.

Hrvatska, uverava Ostojić, može ove godine ostvariti dugu i u ovim okvirima uspešnu turističku godinu.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!