fbpx

HTZ: U Hrvatskoj oko 10 hiljada turista, u decembru se ne očekuje veći promet

EAE54AEC-7AC3-4791-BC15-0CEAD6A1F1BB

U Hrvatskoj boravi oko deset tisuća turista, a s obzirom na okolnosti i ograničenja u međunarodnim putovanjima u prosincu se za sada ne očekuje značajniji turistički promet, iako će neki hoteli, kampovi i objekti u domaćinstvu raditi, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Od ukupno oko deset tisuća turista u zemlji, približno šest tisuća je stranih, a najviše ih boravi u objektima u domaćinstvu i hotelima, kaže Staničić, napominjući da je najviše turista trenutno u Zagrebu, na Viru, u Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Puli.

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, ali i cijeloj Europi i šire, turistička očekivanja od prosinca nisu velika, odnosno ne očekuje se neki veći promet.
Osvrćući se na rezultate fizičkog turističkog prometa za 11 mjeseci ove godine Staničić kaže da su također u skladu s očekivanjima.

Prema podacima iz sustava eVisitor od početka ove godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je registrirano boravilo 7,7 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 54 milijuna noćenja, što je 50 posto od rezultata u istom razdoblju 2019. godine. Domaćih turista bilo je 1,6 milijuna, a njihovih noćenja 11,2 milijuna, čime su na drugom mjestu među svim nacijama, iza prvih Nijemaca. Nakon Nijemaca, među stranim turistima po ostvarenim noćenjima slijede Slovenci, Poljaci, Česi i Austrijanci.

Po vrstama smještajnih objekata, najviše noćenja bilo je u 11 mjeseci u objektima u domaćinstvu, oko 22 milijuna, zatim u kampovima oko 8,8 milijuna, a u hotelima oko sedam milijuna.

Po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Istarskoj te Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, dok je top destinacije po ostvarenim noćenjima Vir, kojeg slijede Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj, Crikvenica i Umag.

Samo u studenom u Hrvatskoj je bilo 94 tisuće turista i 470 tisuća noćenja, što je 46 posto iz istog lanjskog mjeseca. Domaćih 59 tisuća turista ostvarilo je u studenom 229 tisuća noćenja, a ostalo stranci, dok je među objektima najviše noćenja ostvareno u domaćinstvima, oko 150 tisuća te u hotelima oko 120 tisuća.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!