fbpx

Hrvatskom turizmu nedostaje 20.000 radnika

cafe-604600_1920

U emisiji HRT-e Otvoreno održana je rasprava na temu: Kako zadržati domaću radnu snagu i privući kvalitetni strani kadar kako dugoročno rešiti problem nedostatka radnika?

Između ostalih u emisiji je učestvovao i direktor Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić.

„ Ova turistička sezona se pripremala u uslovima potpune neizvesnosti. Na svu sreću, tržišna potražnja došla je na jug i bilo je moguće otvoriti niz objekata. Mi smo s HUP-om napravili anketu koliko bi zaradili da smo imali dovoljno radne snaga, a to je 750-900 miliona kuna samo da smo bili fleksibilniji“- kazao je Ostojić i naveo kako su poslali nekoliko predloga resornim ministarstvima.

Istakao je da bi puno veći broj ljudi iz Hrvatske mogao naći posao u turizmu. Posebno je istakao mogućnost zapošljavanja studenata preko leta, ali i prepreke tome:

„ Danas ukoliko student zaradi više od petnaest hiljada kuna u jednoj godini, njegovi roditelji gube pravo oslobađanja poreza na dohodak. Mi predlažemo da se to digne barem na trideset hiljada kuna. Mi smo spremni raditi određene treninge i edukacije kako bi animirali ljude“ poručio je Ostojić, te na primedbu jedne od učesnice rasprave da je turizam plačljiv i da kad prestane sezona, traži novac od vlade, rekao:

„ Turizam nije plačljiv. To što se turizam bori za povećanje plate, to je opravdano jer daje 20 posto BDP-u. Turizam je povećao plate za gotovo 10 posto u godinu dana. Poslodavci su svesni da bez povećanja plata neće biti rešavanja pitanja radne snage“.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!