fbpx

Hrvatskoj treba mnogo više malih luksuznih i porodičnih hotela

hotel_industrial_1_180220_tw1024

Stories, Croatian Unique Hotels dobar su primer održivog turizma u Hrvatskoj – većina ih radi tokom cele godine, zapošljavaju veliki broj domaćih radnika u odnosu na broj soba, imaju kratke lance snabdevanja, a kroz autohtonu ponudu koja ističe posebnosti lokaliteta podstiču razvoj lokalne zajednice.

Svi turistički podaci, govore kako je luksuzniji smeštaj, kako prošle, tako i ove godine posebno tražen te kako isti nemaju problema s punjenjem smeštaja. Dokaz tome su i mali luksuzni hoteli u grupaciji Stories, Croatian Unique Hotels, kojima je ova turistička godina izuzetno uspešna. Gotovo svi su u špici sezone 100 posto puni, a zasad su odlične i najave za septembar.

Na nedavno održanom sastanku vodstva Stories brenda zaključeno je kako je potrebno reformisati strukovno obrazovanje i promovisati turistička zanimanja kako bi se maksimalno angažovala domaća radna snaga. Poručuju kako za razvoj postojećih i otvaranje novih luksuznih hotela treba osmisliti nove i podsticajne kreditne linije te uvesti jasniju diferencijaciju označavanja tipova smeštajnih objekata da se na tržištu jasnije razlikuju hoteli od apartmanskog smeštaja.

Grupacija jedinstvenih luksuznih hotela HGK redefinisala je kriterijume za ulazak novih hotela u grupaciju Stories te omogućila ponovno primanje novih članica. „U okviru tog procesa i u saradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, detaljno smo definisali i standarde usluge Stories hotela koji će svim hotelima članicama služiti kao kvalitetna smernica u smislu nivoa usluge koju kroz Stories hotele želimo pružati gostima, naravno zadržavajući individualne posebnosti svakog od nas. Takođe će nam omogućiti kontrolu kvalitete među članicama kako bi osigurali kvalitet koji obećavamo“, izjavio je predsednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela HGK Nenad Nizić.

Hotelskog smeštaja nedostaje širom zemlje pa stoga ne čudi da su naši luksuzni hoteli od Istre do Dubrovnika uglavnom sto posto popunjeni. Pogotovo mali porodični i luksuzni hoteli, kojih bi u Hrvatskoj trebalo biti puno više.

Erena Chan, izvršna direktorka marketinga i prodaje u kompaniji Jadranka turizam, čiji je Boutique Hotel Alhambra član grupacije Stories, naglašava da od početka letne sezone beleže veliku potražnju za svim njihovim hotelima. 

Popunjenost je uglavnom preko 90 posto, a veliki broj termina tokom avgusta je rasprodat. Septembar trenutno izgleda vrlo obećavajuće, uz veliki broj individualnih rezervacija. Veseli nas ponovni dolazak grupa, iako se s obzirom na situaciju radi o manjim grupama. Uprkos tome što beležimo porast broja domaćih gostiju, naša ključna tržišta ostaju Nemačka, Austrija, Slovenija, a tržišta u razvoju poput Rusije, Ukrajine, Švajcarske, Češke beleže značajan rast broja dolazaka, posebno u našim objektima s 5 zvezdica“, istakla je Chan i dodala kako primenjuju dinamične cene na temelju sezonske potražnje za direktnim bookingom.

U opatijskom design hotelu Navis cene su podigli od 8 do 12 posto u odnosu na prošlu sezonu i trenutno su im kapaciteti u potpunosti ispunjeni, a već sada je popunjenost za septembar na nivou od 50 do 80 posto. I oni u pred i posezoni imaju posebne ponude, glavna tržišta su im Austrija i Nemačka, dok je domaćih gostiju tek oko 5 posto.  Rast cena i stopostotnu popunjenost beleže i u hotelu Adriatic u Rovinju, a odlične su najave i za celi avgust i septembar.

Tullio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli koji svoja vrata ne zatvara tokom cele godine, ističe kako im je popunjenost u sedmom mesecu bila na nivou najboljih sezona. „Izgleda da će ista biti odlična i u osmom mesecu, ako se nešto ne promeni. Za septembar je još rano prognozirati, no interesovanje je dobro. Vrlo smo fleksibilni sa uslovima otkazivanja, a cene su nam već nekoliko godina iste. Glavna tržišta su nam Hrvatska, Belgija, Nemačka, Austrija, Slovenija, Francuska, Italija i SAD. Prijatno su iznenadili Hrvati i u predsezoni, ali i sada“, poručio je Fernetich. 

Ništa lošija situacija nije ni na jugu zemlje. Mirna Lončar Stražičić, generalna direktorka hotela Villa Dubrovnik, ističe kako avgust planiraju završiti s popunjenošću sličnom ili višom od rekordne 2019. godine.

Zadovoljni smo postignutim rezultatima do ovog razdoblja koji su zasigurno plod fleksibilne otkazne politike, ali i garancija koje pružamo svojim gostima vezana uz izuzetno visoke sigurnosne i higijensko-sanitarne standarde. Imamo stabilnu politiku cena te nismo zabeležili značajne razlike u poređenju s 2019. godinom. Ostvarenju takve cenovne politike pomaže velika potražnja za višim kategorijama soba kroz duže razdoblje, ali i opšta potražnja s glavnih emitivnih tržišta“, objasnila je Lončar Stražičić, uz napomenu da im većina gostiju ove godine stiže iz SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

U splitskom hotelu Vestibul Palace su takođe trenutno popunjeni 100 posto. Avgust je na 70 posto popunjenosti za sada, ali zbog dosta last minute rezervacija se nadaju da će i napuniti i ostalih 30 posto kapaciteta. „S obzirom da su nam cene u 2020. godini bile snižene do 60 posto, ove godine smo ih vratili na standardne. Plasirali smo akcije za predsezonu, a trenutno imamo akcije i za posezonu. Glavno tržište nam je USA (73 posto gostiju), udeo povratnih gostiju je 80 posto, a udeo domaćih 20 posto“, pojasnila nam je menadžka prodaje u Vestibul Palaceu Mija Medić.

Tea Mateta, menadžerka prodaje i marketinga u Briig hotelu u Splitu, rekla je kako beleže porast prihoda glavne sezone u odnosu na 2019. i 2020. godinu, što im čini značajni deo godišnjih operativnih prihoda. „Rezultati juna i jula iz 2021. godine premašuju brojke iz 2019. godine, koja je za Briig bila početna godina poslovanja. Glavna tržišta su nam SAD, Nemačka, Francuska, Belgija i Norveška, a udeo stranih gostiju iznosi 80 posto. Beležimo rast i u broju gostiju s ostalih emitivnih tržišta koji unazad nekoliko godina nisu bila zastupljena u većem obimu, poput Ujedinjenih Emirata, Rusije i Ukrajine“, izjavila je Mateta.

U Martinis Marchi Heritage hotelu na Šolti cene nisu spuštali i nisu imali potrebu za nikakvim posebnim akcijama za privlačenje gostiju. „Trenutna popunjenost je oko 70 posto, a očekujemo i više u avgustu. Rezervacije za septembar i oktobar pristižu i nema otkazivanja. Gosti su uglavnom iz Europe, ali imamo ih i nešto iz SAD-a. Krenule su rezervacije iz UK-a i Rusije, a veliki je udeo starih gostiju koji se vraćaju“, kazala je Tihana Mravak Sivić, menadžerka prodaje. 

Hrvatski brend jedinstvenih luksuznih hotela predstavljen je 01. marta 2017. godine. Reč je o brendu Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela osnovanoj pri HGK prošle godine, s ciljem što snažnijeg pozicioniranja posebnih hrvatskih hotela na svetskom tržištu luksuznog turizma.

Hrvatski jedinstveni luksuzni hoteli okupljeni oko brenda Stories predstavljaju specifičan segment hotelske ponude obeležene najvišim nivoom kvaliteta, te svojim standardima premašuju broj pripadajućih im zvezdica. Iako se radi o visokokategorizovanim objektima (4 i 5 zvezdica), zbog specifičnosti prodajne ponude hoteli grupacije Stories svojom specifičnom ponudom razlikuju se od ostalih visokokategorizovanih objekata.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!