fbpx

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio nove cene PCR i brzih antigenskih testova

test-tube-5065426_1920

Od dana 07. travnja 2021. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na snagu stupaju nove cijene mikrobioloških pretraga koje se pružaju na zahtjev pravnih i fizičkih osoba.

  • Test na SARS-Cov-2 RT-PCR               –       jedinična cijena 500,00 kn
  • Brzi antigenski test na COVID-19     –     jedinična cijena 150,00 kn
  • Prijevod nalaza na engleski jezik      –     jedinična cijena 125,00 kn

Navedene cijene ne primjenjuju se pri testiranju na uputnicu izdanu od strane liječnika.

Logistika i infrastruktura na terenu je ključna 

Europska komisija je predstavila nacrt covid putovnica ili digitalne zelene potvrde. Ono što je važno za naglasiti, kako covid putovnicu nisu niti smiju biti jedini uvijte za putovanje. Putovat će se moći kao i prošle godine kao i što se može sada, uz negativan test, a covid putovnice su samo alat koji će ubrzati cijeli proces onim građanima koji se cijepili ili preboljeli covid.

Ako se ozbiljno želimo pripremiti za turističku sezonu onda moramo osigurati cijelu logistiku i infrastrukturu na terenu. Tu smo najtanji, što smo mogli vidjeti i prošle godine. Potrebno je osigurati dodatne punktove za testiranje po cijelom Jadranu ( znamo koliko turista dolazi u svaku destinaciju ), osigurati testiranje i u zračnim lukama, te moramo ojačati zdravstvene timove da mogu podnijeti veliki pritisak tj. veliki broj zahtjeva za testiranjem na dnevnoj bazi. Kao i naravno da rezultati testiranja budu gotovi što prije.

Nijemci, Austrijanci, Talijani i mnogi drugi koriste brze testove tako da im cijeli proces nije stran. Dapače, u Austriji i Njemačkoj brzi testovi se mogu kupiti i u ljekarnama te čak i u njemačkom trgovačkom lancu Aldi. Razni hotelijeri su već uveli mogućnost testiranja u svojim objektima što je izuzetno važno i olakšava cijeli proces svim turistima. I ono najvažnije, daje sigurnost gostima da će cijeli proces biti bez komplikacija – što je kljuno prije putovanja. 

Također, ako naručimo veliki broj testova onda je i cijena manja. Važno je smanjiti cijenu testiranja te da cijena bude ista u cijeloj Hrvatskoj. Trenutno cijene variraju od 150 do 750 kuna, što šalje lošu poruku. Cijena testiranja mora biti standardizirana. Ako uzmemo najvišu cijenu testiranja, onda jedna četveročlana obitelj za povratak u svoju državu mora izdvojiti 400 Eur za testiranje u Hrvatskoj, što znatno poskupljuje ukupni trošak putovanja.

Sada je kao što smo objavili HZJZ objavio nove cijene PCR i brzih antigenskih testova. Pitanje je hoće li spomenuta cijena ostati ista i tijekom ljetne sezone, ili će se i dalje mijenjati?

Turistički djelatnici se moraju znati organizirati, pogotovo u trenutnom ionako intenzivnom vremenu gdje nema dugoročnog planiranja, nego iz tjedna u tjedan.Tada možemo govoriti i o subvenciji testova da se cijena za gosta smanji ili da snosimo cijeli trošak, kako bi gostima testiranje bilo besplatno.

Dapače, ako želimo imati ljetnu sezonu i izvući iz nje maksimum, onda bi nam to trebao biti imperativ. To je najbolja reklama i promocija, te sigurno kako HTZ dio sredstva može usmjeriti upravo na subvencioniranje testova, kao i sami gradovi i općine. U konačnici neka država preuzme troška na sebe, znamo koliko ovisimo o turističkoj potrošnji. Također, možemo razmišljati i u smjeru da besplatno testiranje gostiju vežemo uz minimalni broj noćenja gostiju. Ako gost želi imati besplatno testiranje mora ostvariti minimalno tri ili sedam noćenja, no to je stvar za raspravu. U konačnici, cijene testiranja ne trebaju biti besplatne za turiste, no turisti prije puta moraju znati koja će ukupna cijena testiranja biti na cijelom Jadranu.

Također, za potrebe testiranja nam ne trebaju kirurzi, nego to mogu napraviti doslovno i studenti medicine tj. bilo koje zdravstveno osoblje. Ako treba zaposlimo 500-1000 zdravstvenih djelatnika. Tako se to radi ako smo ozbiljni. Izvanredne situacije iziskuju i hrabre te izvanredne poteze. Nemamo vremena za čekanje. Nažalost, puno ovisimo o EK kao i distribuciji cjepiva.

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, kao i procijepljenost turističkih djelatnika koji su u direktnom kontaktu s gostima. Naravno, svi se nadaju kako će se isporuka cjepiva znatno ubrzati kako se što prije cijelo stanovništvo procijepilo, pa tako i turistički djelatnici. Sve to moramo znati jasno definirati i komunicirati prema stručnoj javnosti kao i pema emitivnim tržištima. 

Trenutno je u Hrvatskoj pri završetku prva faza cijepljenja, u kojoj su prioritet imali zdravstveni djelatnici te korisnici domova za starije osobe. Druga faza su sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju tj. u trećoj fazi kreće cijepljenje cjelokupnog stanovništva. Sada su na redu kronični bolesnici i stariji od 65 godina, a prema procjenama do sada ih se cijepilo oko 20-tak posto.

Turistički djelatnici bit će u prioritetnoj skupinu kada krene cijepljenje u trećoj fazi, što se očekuje sredinom svibnja. Biti će dvije prioritetne skupine; prva su turistički djelatnici koji su u svakodnevnom neposrednom kontaktu s njima, a u drugoj su zaposlenici koji spadaju u “administrativno” osoblje tj. koje nisu u dnevnom kontaktu s operativnim osobljem.

Zaključno, najvažnije je da na terenu budemo spremni. Da definiramo cijenu testiranja, osiguramo dovoljno punktova, ojačamo zdravstvene timove te po mogućnosti procijepimo turističke djelatnike. To su glavni preduvjeti za ovogodišnju turističku sezonu. Naravno, uz povoljnu epidemiološku situaciju kako u Hrvatskoj, tako i na našim emitivnim tržištima.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!