fbpx

Hrvatski srednjoškolci napravili aplikaciju sa turističkim potencijalima

map-4152197_1920

Borna Tudor, Leo Marušić i Toma Prošper Novak, svestrani učenici Srednje škole Hvar, a pod mentorstvom nastavnika geografije i geoinformatike Antonija Morića – Španića, napravili su aplikaciju koja kratkom i jezgrovitom pričom o lokalnom prostoru interpretira rutu staze nordijskog hodanja Jelsa – Pitve – Jelsa.

Ova je aplikacija izrađena u okviru obeležavanja Evropske nedelje održivog razvoja, čijem se obeležavanju Jelsa priključila festivalom Go Green in Jelsa, a koji se održao krajem meseca septembra.

Na festivalu koji je organizator TZ Jelsa, uz brojne pojedince učestvovale su lokalne ustanove, škole i vrtići, udruženja i sportski klubovi, te Hrvatski savez nordijskog hodanja.

Bio je to prvi festival ovakve vrste na ostrvu Hvaru, a težnja mu je razvoj svesti gostiju i domicilnog stanovništva o održivom razvoju, smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoline, te razumnoj i učinkovitoj eksploataciji prirodnih dobara kroz različite edukacije, radionice, eko akcije, predstave i filmove povezane s ovom tematikom.

Jedna od sportskih aktivnosti održanih u sklopu festivala bilo je i dvodnevno nordijsko hodanje, koji se već 2. put održalo u Jelsi, a kojem je cilj podstaći stanovništvo na aktivno bavljenje sportom na otvorenom.

Kroz 4 rute uz pratnju vodiča učesnici su se upoznali s kulturom ostrva Hvara, njenim posebnostima, florom i faunom, te načinom života ostrvčana.

Temeljem tih ruta i podataka, mladi programeri su izradili aplikaciju Story Map koja će uz GPS koordinate, tekstualne opise i fotografije budućim šetačima ovom 8 kilometara dugom deonicom za nordijsko hodanje omogućiti da te rute i delove puta odrade sami i pri tome bolje upoznaju Jelsu i ostrvo Hvar.

U TZ Jelsa naglašavaju kako su učenici Srednje škole Hvar ovim odradili odličan posao, te se nadaju i veruju da će sličnih saradnji biti još i više.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!