fbpx

Hrvatski dan u Pragu!

dubrovnik-city-2236067_1920

Hrvatska turistička zajednica, u saradnji s Predstavništvom HTZ-a u Češkoj, u posebnom ambijentu najlepše kasnorenesansne palate u Pragu Martinický palác, organizovala je veliki događaj pod nazivom „Hrvatski dan u Pragu“. Reč je o posebnom događanju na jednom od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam koje za cilj ima prezentaciju ukupne hrvatske turističke ponude, proširenje postojeće saradnje s najvažnijim češkim partnerima te definisanje zajedničkih aktivnosti uoči nadolazeće sezone. Događanju su prisustvovali ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić te brojni uglednici iz češkog turističkog i javnog života, partneri, mediji.

Interes za učestvovanje na događanju premašio je sva očekivanja pa je tako na održanoj konferenciji za medije bilo prisutno više od 40 čeških novinara i predstavnika najpopularnijih medija, dok je poslovni i radni deo programa privukao 50-ak subjekata i partnera iz češkog turističkog sektora, među kojima su turoperatori Fischer i České kormidlo, češki prevoznik RegioJet i brojni drugi. Tokom konferencije za medije direktor Staničić održao je prezentaciju kroz koju je predstavio ukupne turističke rezultate Hrvatske s osvrtom na rezultate ostvarene na tržištu Češke te je posebni naglasak stavio na buduće trendove i poziciju koju Hrvatska želi zauzeti na češkom tržištu.

„Češka spada u top pet emitivnih tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, a Česi su naši rado viđeni i odani gosti. Daljnje pozicioniranje Hrvatske na tržištu Češke je strateški važno pitanje jer dugoročno gledano želimo zadržati poziciju jedne od omiljenih inozemnih destinacija Čeha. Iako je naša zemlja trenutno najprepoznatljivija kao ljetna obiteljska destinacija, što potvrđuje i podatak o 60 posto čeških turista koji u Hrvatsku putuju na ljetni odmor s obitelji, u budućnosti želimo zauzeti poziciju cjelogodišnje destinacije bogate i raznolike ponude, kako na obali, tako i na kontinentu, ali i kao destinacije koja privlači turiste različitih dobnih skupina, osobito mlade“, poručio je direktor Staničić.

Okupljenim novinarima obratila se i ministarka Brnjac, koja je govorila o daljem strateškom i održivom razvoju hrvatskog turizma, kao i Tomislav Fain ispred Hrvatske udruge putničkih agencija te Neno Nizić ispred Stories Hotela.

„Hrvatska je češkim turistima već tradicionalno jedna od omiljenih turističkih destinacija kojoj se uvijek rado vraćaju. Posebno nas veseli činjenica kako češko tržište Hrvatsku sve više prepoznaje kao odmorišnu destinaciju i izvan ljetnih mjeseci čemu svjedoči i podatak kako je od početka ove godine ostvareno 98 posto dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Osim mora i prekrasne prirode, Hrvatska postaje destinacija dodane vrijednosti jer turistima nudi viši nivo iskustva, za čime su suvremeni češki turisti sve više u potrazi. Osim ponude koja im je već dobro poznata, kontinuirano razvijamo i segment luksuznog turizma. S obzirom na porast potražnje upravo tog segmenta turizma, na tržištu Češke u predstojećem razdoblju Hrvatsku želimo brendirati, između ostalog, i kao turističku destinaciju suvremenog luksuza, koja uz uobičajene oblike nudi personalizaciju aranžmana, vrednovanje doživljaja i emocija, kao i osobnog razvoja kroz komunikaciju s lokalnom kulturom i zajednicom“, izjavila je ministrica Brnjac, dodavši kako je u hrvatskom turizmu tokom poslednjih godina investirano više od 4 milijarde evra, a sad su nam na raspolaganju još 2,2 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Nakon konferencije za medije održan je i radni deo programa na kojem su, od hrvatskih subjekata, učestvovali i predstavnici Udruženje hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Stories Hotela i Croatia Airlinesa, a koji su tom prilikom predstavili i novu avioliniju uvedenu u ovoj godini na relaciji Prag – Split koja će prometovati svake subote od početka juna do kraja septembra.

„Da je Hrvatska jedna od omiljenih inozemnih destinacija Čeha pokazuje turistički promet ostvaren tijekom posljednjih godina, pri čemu je njihova vjernost posebice izražena tijekom posljednje dvije  i pandemijom obilježene godine. Naime, Česi su lani ostvarili više od pet milijuna noćenja što predstavlja odličnih 97 posto rezultata iz rekordne 2019. godine. Navedeno potvrđuje kako smo se na ovom tržištu vrlo brzo oporavili, dok ove godine, obzirom na izvrsne najave, očekujemo još bolje rezultate pa i rast turističkog prometa, odnosno potpun oporavak i povratak na predpandemijske trendove“, zaključio je Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a u Češkoj, dodavši kako Česi sve više traže smeštajne objekte više kategorije u hotelima i kampovima, a rast interesa beleže i hrvatske kontinentalne destinacije.

Dodajmo kako je prekjuče, u istom prostoru impresivne Martinický palác, održana i prigodna večera na kojoj su, uz hrvatsku delegaciju i predstavnike hrvatskog veleposlanstva na čelu s veleposlanicom Ljiljanom Pancirov, sudjelovali brojni vlasnici, direktori i predstavnici čeških turoperatora, agencija i turističkih udruženja. Ispred češke nacionalne turističke organizacije Czech Tourism prisutan je bio direktor Jan Herget, koji je u razgovoru s direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem najavio intenzivniju saradnju dve institucije, kako po pitanju razmene znanja, iskustava i korisnih podataka iz sistema eVisitor, tako i po pitanju zajedničkih promotivnih nastupa i aktivnosti na dalekim tržištima.

Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Fotografija: Hrvatska turistička zajednica

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!