fbpx

Hrvatska: Veliki pad rezervacija porodičnog smeštaja

dubrovnik

Rezultati ankete Hrvatske gospodarske komore (HGK) o uticaju Korona virusa na poslovanje pružaoca porodičnog smeštaja pokazuju da čak 95 % ispitanika ima smanjen broj rezervacija u odnosu na prošlu godinu, uprkos tome što su tri četvrtine njih smanjivali cene, većinom do 30 %.

Gotovo trećina anketiranih, 31 %, ima pad rezervacija veći od 80 %, a 90 % ih beleži i otkaze rezervacija, s tim da je za jul i avgust udeo otkazanih rezervacija najvećim delom do 60 %, saopšteno je iz HGK.

Pretrpljena finansijska šteta u prvih šest meseci ove godine za najveći se deo iznajmljivača, 77 %, kreće do 50.000 kuna (6.666 eura), dok se za naredna tri meseca ta procena penje na 100.000 kuna (13.333 eura), navodi se.

Samo 6 % anketiranih je odgovorilo da nemaju značajnije finansijske gubitke, a među anketiranim pružaocima usluga trećina su umirovljenici, među kojima je 75 % onih kojima je bez tih prihoda znatno ugrožena (46 %) ili ugrožena egzistencija (29 %).

Anketa pokazuje da oko 20 % anketiranih ima potrebu za moratorijem postojećeg kredita, a sličan broj treba i novi kredit za opstanak do sledeće sezone.

”Ovi podaci pokazuju da je porodični smeštaj izuzetno pogođen sektor turizma o kojem zavisi egzistencija gotovo 110.000 porodica i koji je od neprocjenjive važnosti za poslovanje brojnih popratnih kompanija. Trenutna popunjenost većinom je realizovana punjenjem smeštajnih objekata u otkazanim i slobodnim terminima po znatno nižim cenama, stoga predviđamo da će u završnici ovogodišnji finansijski rezultati biti neuporedivi s prošlogodišnjima”, kazala je predsednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Više od polovine ispitanika (53 %) izjavljuje kako su im mere Vlade Republike Hrvatske donekle ili znatno pomogle, dok su mere lokalnih i županijskih tela koristilo svega 18 % privatnih iznajmljivača, navodi HGK.

Najveći udeo rezervacija (60 %) primaju putem vodećih online kanala prodaje, a manji deo (30 %) ili putem domaćih turističkih agencija (11 %). Anketa je potvrdila da su Hrvatskoj ključna emitivna tržišta Nemačka, Austrija i Italija te Slovenija, a vrsta smeštaja koji se iznajmljuje povezana je sa korigovanjem cena i padom rezervacija.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!