fbpx

Hrvatska preuzela predsedanje odborom za turizam i održivost UNWTO-a

conference

U Madridu je u tiiku trodnevna sednica Glavne skupštine Svetske turističke organizacije (UNWTO) koja je okupila više od 1000 delegata iz 135 zemalja, uključujući 84 ministara turizma, a među njima našla se i ministarka turizma Hrvatske Nikolina Brnjac.

Juče, prvog dana skupštine Hrvatska je preuzela predsedanje Odborom za turizam i održivost UNWTO-a za razdoblje od kraja 2021. do kraja 2023. godine.

Glavne teme kojima se Odbor za turizam i održivost bavi odnose se na uticaj pandemije – COVID -19 na aktuelna turistička kretanja s posebnim naglaskom na nužnost odgovora koji će voditi ka oporavku turističkog sektora.

Takođe, Odbor daje preporuke za prelazak na zeleni i održivi turizam stavljajući pri tome naglasak na globalne inicijative npr. globalnu inicijativu za plastiku u turizmu, te daje osvrt na Glasgowsku deklaraciju s ciljem prilagođavanja turističkog sektora novim trendovima i merama koje se preduzimaju u svrhu zaštite okoliša.

Ministarka Brnjac je učestvovala na sednici Glavne skupštine, te se tom prilikom obratila na temu trenutnih kretanja u međunarodnom turizmu.

“Pred svima nama je trenutno najvažniji zadatak izgradnja odgovornog, uključivog i održivog modela u turizmu na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Republika Hrvatska se posebno raduje mogućnosti svog doprinosa ovom važnom zadatku kroz predsedanje Odborom za turizam i održivost”, rekla je između ostalog Brnjac u svom obraćanju.

Tokom današnjeg dana održava se velika tematska sednica pod nazivom “Inovacije, obrazovanje i ruralni razvoj za bolji oporavak” na kojoj će se raspravljati kako iskoristiti doprinose mladih, preduzetnika i kreatora politika kao podsticaja održivom turizmu.

U sklopu ove sednice biće objavljena imena najboljih turističkih sela izabranih u sklopu inicijative “Best Tourism Villages” u kojoj učestvuju i tri hrvatska sela – Motovun, Kaštelir Labinci i Veliko Trojstvo.

Tokom treće plenarne sednice, po treći put od pridruživanja UNWTO-u 1993. godine, Republika Hrvatska postaće član Izvršnog veća za razdoblje 2021.-2025. godine, u koje je izabrana u junu ove godine u Atini kao jedna od pet država članica iz regije za Evropu. Izvršno veće sastoji se od ukupno 35 zemalja članica UNWTO-a.

Takođe, važno je istaći kako su države članice u Madridu ponovo dale poverenje Glavnom sekretaru UNWTO-a, Zurabu Pololikashviliju koji će tu dužnost nastaviti obavljati do 2025. godine.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!