fbpx

Hrvatska: Noćni klubovi i barovi još uvek ne mogu raditi iza ponoći

closed

Udruženje Glas preduzetnika i Udruženje noćnih klubova i barova ovim putem ponovo žele upozoriti na rad Stožer RH, koji bez pravih i naučnih argumenata, uporno drži odluku o ograničenju radnog vremena noćnih klubova i barova do ponoći.

Međutim, pojedini kafići i restorani se pretvaraju u noćne klubove uprkos epidemiološkim merama i zakonu o zaštiti od buke, odnosno rade ilegalno pa se ne možemo ne zapitati ko je u ovoj situaciji lud.

Svedoci smo toga da se u medijima često izveštava o ilegalnim zabavama u glavnom gradu Zagrebu, ali mnogi noćni klubovi i barovi u zatvorenom prostoru su zatvoreni do daljnjeg.

Upravo zbog zabrana rada noćnih klubova i barova, hiljade mladih pronalaze noćnu zabavu u susednoj BiH i Srbiji jer u njihovim državama ograničenja ne postoje.

Ugostiteljski objekti koji su udaljeni 30 do 40 minuta vožnje u susednim državama nude svoje usluge iza ponoći, njihove cene su jeftinije, te je PDV u ugostiteljstvu manji i ne postoji porez na potrošnju. Apsolutno sve im je dostupno i dopušteno, kako u samim klubovima bez ikakvih ograničenja radnog vremena, COVID potvrda i testova, tako i na povratku u Hrvatsku.

Udruženje Glas preduzetnika i Udruženje noćnih klubova i barova smatraju kako bi Stožer RH trebao uvažiti ove činjenice, te postupiti poput zemalja EU i susednih zemalja, tj. ukinuti ograničenje radnog vremena noćnih klubova i dopustiti rad uz poštovanje epidemioloških mera.

Ovim pristupom i zabranama samo podstiču nezakonit rad, a mladi se i dalje ne vakcinišu u meri u kojoj su predviđali. Osim toga, konstantan pritisak i skoro nikakve mere pomoći noćnim klubovima i barovima štete poslovanju, mnogi ne mogu ostvariti fiksne troškove ako se firma bavi još nekim poslom uz poslovanje noćnog kluba, iako je itekako vidljivo da im je zabranjen rad.

Smatramo da ovakvo iživljavanje Stožera RH nad noćnim klubovima i barovima mora završiti. Ovim putem im poručujemo da se radije brinu kako povećati broj vakcinisanih među ugroženim grupama, a ugostiteljskim noćnim objektima dopuste rad nakon više od 18 meseci i odštetu za sve vreme koje su proveli u lockdownu!

“Ni nakon više više od 18 meseci bez rada Stožer RH ne želi dopustiti rad noćnih klubova u Hrvatskoj, te tako pod krinkom brige za zdravlje osoba koje ne žele same preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i vakcinisati se već dve godine uništava mladost u Hrvatskoj, odnosno mislimo da Vlada RH želi uništiti event i zabavnu industriju u RH. Samim ovim merama podstiču masovne ilegalne partye, gde o sprovođenju epidemioloških mera ne postoji ni “E”, a fiskalizacija je strana reč. Takođe, mladi iz Hrvatske svoju želju za zabavom i dalje traže u susednim zemljama, pogotovo BiH gde osim nižeg PDV-a, samim time i nižih cena pića sada mogu i natočiti puno jeftinije gorivo, pa ispadne da im je taj put od 30 min do klubova u susednim zemljama besplatan. Sve im je to dostupno bez ikakvih ograničenja radnog vremena, covid potvrda ili testova. Očito je da stožer ovim pokazuje licemerje gde nama ne dopušta rad, a podstiče odlazak u susedne zemlje gde Vas niko ne kontroliše.
Još jednom želimo naglasiti da nismo krivi za lošu vakcinaciju Hrvatske, već da Stožer krivce potraži u svojim kontradiktornim odlukama, poput ove naučno i logički neutemeljene tvrdnje da korona napada iza ponoći.” – rekao je Domagoj Petričević iz Udruženja noćnih klubova i barova.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!