fbpx

Hrvatska: Ministarka Brnjac o strategiji razvoja turizma

rovinj-3521135_1920

Situacija u turizmu pre nekoliko meseci nije izgledala dobro, resorno je ministarstvo napravilo istraživanje i očekivali su oko 30 % od prošle godine, međutim, ovaj vikend imali smo više od 700 hiljada turista u Hrvatskoj.

– “Kada gledamo kumulativno – 4,3 milijuna dolazaka, više od 27 milijuna noćenja – to su brojevi kojima se približavamo 50-ak posto od prošlogodišnje sezone pa možemo reći da smo jako zadovoljni.” – izjavila je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” nova ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Naglasila je da su top županije Istra, Primorsko-goranska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska.

– “Za Hrvatsku je bilo specifično da je i aviodestinacija i veseli nas što ovaj mjesec ima sve više aviolinija – i za Split i za Dubrovnik. Turisti dolaze iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske. Iz Njemačke imamo 92 posto turista u odnosu na prošlu godinu, iz Slovenije 91 posto, a prednost je Hrvatske izrazito dobra cestovna infrastruktura, što olakšava dolazak turista.” – objasnila je Brnjac.

Napomenula je kako se Turistička zajednica pripremila na vreme, a promotivne kampanje su se dodatno pojačale u julu i avgustu za tržište Velike Britanije, Francuske, Belgije, Holandije, uloženi su dodatni kapaciteti da se Hrvatska predstavi kao sigurna zemlja i odredište.

– “Naš je cilj strategija razvoja turizma, održivi turizam, zeleni turizam, fokusirati se na produžetak sezone uz nautički ili zdravstveni turizam. Veseli me to što smo i na sastanku s turističkim sektorom ustanovili da razmišljamo na isti način” – rekla je i naglasila da je turistički sektor najviše pogođen, a poznato je da je izuzetno bitan – nosi 20 % BDP-a.

– “Zbog toga je naš cilj što bolje pozicionirati turistički sektor uz taj instrument za oporavak i otpornost i uz višegodišnji financijski okvir jer turizam nije bio toliko dobro zastupljen kako bi trebao biti.” – smatra Brnjac.

Zahvalila je svim građanima RH što poštuju epidemiološke mere te turističkim delatnicima koji su svesni ozbiljnosti ove situacije. Ovakvi brojevi, kaže, ne bi bili da se ne poštuju epidemiološke mere, zbog toga smo i sigurna zemlja. Kaže da su turisti zadovoljni jer se osećaju sigurno.

– “Važno je već sada pozicionirati se za iduću godinu, ponašamo se kao da će pandemija i dalje biti prisutna i pripremamo se kako privući još više turista, držati se epidemioloških mjera jer je to izrazito važno.” – zaključila je ministarka.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!