fbpx

Hrvatska među najtraženijim inostranim destinacijama Austrijanaca

Split, Hrvatska

Prema rezultatima istraživanja o planovima putovanja austrijskog stanovništva u 2022., kojeg je provela udruga nacionalnih turističkih organizacija Corps Touristique Austria, Hrvatska se nalazi među top pet najtraženijih inostranih destinacija Austrijanaca!

Popis predvodi Italija s 58%, Hrvatska je druga s 46%, a među najtraženijim destinacijama još su Nemačka, Grčka i Španija.

“Rezultati istraživanja potvrđuju kako smo, unatoč svim izazovima i okolnostima, među Austrijancima uspješno zadržali poziciju jedne od vodećih i njima najomiljenijih inozemnih destinacija. Dodatno nas vesele i pokazatelji prema kojima 83% Austrijanaca u ovoj godini planira putovati, od čega putovanje u inozemstvo planira njih oko 66%. U odnosu na prošlu godinu, ovi novi pokazatelji predstavljaju rast interesa i potražnje za putovanjima od oko 20% što nam ukazuje na nastavak pozitivnih trendova i tijekom ove godine”, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji. 

Kada govorimo u delu godine kada će Austrijanci najviše putovati, rezultati pokazuju kako će to biti tokom glavne letnje sezone s trendom povećanog interesa za odmorom u septembru, a pritom će svoja putovanja najčešće realizovati vlastitim automobilom, njih oko 77%, te avionom i vozom.

“Austrija za hrvatski turizam predstavlja jedno od tradicionalno najvažnijih emitivnih tržišta. U prošloj smo godini ostvarili oko 6,4 milijuna noćenja Austrijanaca koji su tako zauzeli visoko četvrto mjesto po ostvarenom rezultatu. U ovoj godini očekujemo još bolje rezultate i značajno približavanje trendovima iz predpandemijske 2019. godine”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako su Austrijanci najviše noćenja u prošloj godini ostvarili u Istri, na Kvarneru te u Zadarskoj županiji.

Dodajmo i to kako rezultati istraživanja pokazuju da će potražnja Austrijanaca u ovoj godini biti najizraženija za kupališnim odmorom, city break turizmom, wellnessom te kulturnim turizmom, dok će od smeštaja najradije birati hotele, kuće za odmor te apartmane. Ipak, najvažniji kriterijumi po kojima će Austrijanci birati destinacije uključuju čistoću i higijenu, sigurnost te vremenske uvjete i klimu.

Automobili i avioni su najpopularnije prevozno sredstvo.

Korišćenje osobnih automobila povećalo u odnosu na prethodnu godinu (sa 72,3% na 76,6%), dok je pad korištenja aviona (sa 58,0% na 53,5% ) a povećao rast korištenja voza kao prevozno sredstvo (sa 26,7% na 30,8%)).

Zanimljiv je razvoj booking kanala.

Platforme za rezervacije ostaju na vrhu no imaju pad (s 59,4% prošle godine na 56,5% ove godine) i izravne rezervacije (sa 49,2% na 48,9% ove godine) turističke agencije ostvaruju veliki rast, odnosno sa 32,1% u prethodnoj godine na 41,9% ove godine.

Proračun putovanja ostaje manje-više nepromijenjen (medijan: 3.000 €), pri čemu znatno više ispitanika (62,7%) želi potrošiti do 2.000 € na svoj glavni odmor nego prethodne godine (56%).

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!