fbpx

Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog veća Svetske turističke organizacije

797B0796-D0FB-4E32-99FB-257CF525E1F2

Na 66. sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO), koji se održao u Atini, Hrvatska je izabrana za članicu Izvršnog veća Svetske turističke organizacije za razdoblje 2021. – 2025. 

Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno učestvuje u njenom radu kao članica brojnih odbora. Zadatak Izvršnog veća je preduzimanje svih potrebnih mera, u dogovoru s glavnim sekretarom, u razdoblju između dva zasedanja Glavne skupštine, za provedbu vlastitih odluka i rezolucija Glavne skupštine. Veće se sastaje najmanje dva puta godišnje. Osnovna uloga UNWTO-a od njegovih začetaka pa tako i danas, je da služi kao globalni forum za turističku politiku i druga pitanja povezana sa turizmom.

“Iznimno smo ponosni što je Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog veća Svetske turističke organizacije čime je potvrđena vrednost Hrvatske ne samo kao destinacije već i kao predvodnika svetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma. Kroz rad u Izvršnom veću UNWTO-u nastavićemo delovati na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine, digitalnoj transformaciji i, pre svega, većoj dodanoj vrednosti turizma za lokalne zajednice“, istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac osvrnuvši se na rezultate izbora novih država članica Izvršnog Veća.

Na 66. sastanku Komisije za Evropu razgovaralo se o važnosti turizma za ekonomski oporavak pri čemu je potrebno stavljati naglasak na održivi razvoj kako bi se osigurao dugoročni uspeh turizma u svetu. Razgovaralo se i o trenutnoj situaciji u turističkom sektoru te uticaju pandemije COVID-19 na budućnost turizma posebno uzimajući u obzir rezultate tokom prvog tromesečja 2021. godine. 

Naime, prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje protekle godine. 

Između januara i marta 2021. destinacije širom sveta dočekale su 180 miliona manje međunarodnih dolazaka u odnosu na prvo tromesečje prošle godine. Regije Azija i Pacifik nastavili su trpeti najniže nivoe aktivnosti s padom međunarodnih dolazaka od 94% tokom tromesečnog razdoblja. Evropa je zabrležila drugi najveći pad s -83%, slede Afrika (-81%), Bliski Istok (-78%) i Amerika (-71%).

Podsećamo, prema podacima iz sistema eVisitor, Hrvatska je od početka godine ostvarila 1,1 miliona dolazaka i 4,3 miliona noćenja, odnosno rast od 52 posto u dolascima i 46 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Ministarka Brnjac je tom prilikom predstavila niz aktivnosti koje Hrvatska sprovodi kako bi se osiguralo što kvalitetnije poslovanje u turizmu te postavili visoki sigurnosni standardi poput projekta Safe stay in Croatia, postavljanja dodatnih punktova za testiranje turista, sufinansiranja testova kao i vakcinisanje turističkih radnika koje je u toku. Osim toga, ministarka je istakla kako je Hrvatska već krenula s upotrebom EU digitalnih Covid potvrda naglasivši kako je ujednačeni sistem provere sertifikata preduslov za bržu uspostavu turističkih tokova.

Izvor: HrTuriza

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!