fbpx

Hotelijeri: Ima gostiju, ali nema konobara, kuvara i sobarica

cafe-604600_1920

Letnja sezona napunila je hotele u Srbiji do 70%, ali hotelijerima sada nedostaju kuvari, konobari, sobarice, radnici u spa centru i razne vrste majstora, pa će morati da ih “uvoze”, rekli su.

– Počele su da se javljaju agencije koje su spremne da dovedu radnike iz inostranstva jer na domaćem tržištu nema konobara, kuvara, sobarica, raznih zanimanja za spa centar i majstora – rekao je direktor hotela Akqustar Danube u Kladovu Mileta Adžić.

On je rekao da ga je pandemija korona virusa sprečila da u poslednje dve godine dovede radnike iz inostranstva i da sledeće godine neće otvarati hotel ako ne uspe da ih nađe.

Adžić je rekao da je jedan broj njih otišao u Hrvatsku jer “nasedaju na bajke o ogromnim bakšišima”, a da je on pokušavao da ih isplatom plata i kada prođe sezona zadrži u radnom odnosu, ali bezuspešno.

On je rekao da su i poslodavci u Rumuniji doveli radnike iz Šri Lanke i Nepala i da je “tamo to već uhodan sistem”.

– To su radni ljudi, ne koštaju mnogo, a naši kada su ovde praznici i festivali po tri dana neće da rade iako su plate od 40.000 do 100.000 dinara. Ne možemo da ih nahvatamo ni lasom – rekao je Adžić.

Direktor hotela Mažestik u Beogradu Dragan Živković rekao je da teško nalaze radnike da zamene one koji su otišli u penziju.

– Radna snaga se odliva zbog potrage za većim platama i mi pokušavamo da ih povećanjem plata zadržimo, a nalazimo ih preko preporuka – rekao je Živković.

On je rekao da je popunjenost hotela oko 70% i da su gosti uglavnom iz inostranstva, a da su rezervacije uglavnom dan za dan.

Prema rečima direktora hotela M u Beogradu Desimira Popovića, radnici iz domaćih hotela su otišli u Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, jer traže bolje zarade.

– Popunjenost hotela ‘M’ je oko 20%, ali smo imali posla oko keteringa za odbojkašice zbog Evropskog prvenstva i potrebni su nam svi radnici, iako nije popunjen kapacitet, pa smo davali stimulacije kako bismo ih zadržali – rekao je Popović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!