fbpx

HORES traži produženje radnog vremena za hotelske restorane

restaurant-691397_1920

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) zatražilo je od Kriznog štaba Vlade Srbije produženje radnog vremena za hotelske restorane do 22:30 kako bi se izbeglo okupljanje gostiju u privatnom prostoru, jer restorani rade do 20 sati, a za hotelske goste do 21 sat.

– HORES razume epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi naše zemlja, ali smatramo da svi hoteli u gradskim, planinskih i banjskim turističkim destinacijama, poštuju zdravstvene mere od fizičke distance, do primene svih zdravstveno-sanitarnih mera – navelo je to udruženje povodom najave Kriznog štaba o mogućem skraćenju radnog vremena.

Navodi se da je najveći problem nepoštovanje mera u privatnom smeštaju, jer restorani rade do 20 sati, a za hotelske goste do 21, pa se gosti okupljaju na noćnim žurkama u privatnom smeštaju.

Hotelska i restoraterska industrija čine, kako se navodi, velike napore da održe higijenu i pridržavaju se zdravstveno-sanitarnih mera.

HORES kaže da se zalaže za najveću moguću kontrolu svih objekata u ugostiteljstvu, posebno za kontrolu privatnog smeštaja, i doslednu primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

To udruženje je pozvalo inspekcijske službe, posebno turističku, sanitarnu i komunalnu inspekciju da, u punom kapacitetu, vrše nadzor.

Apeluje na Vladu da pooštri kaznenu politiku za sve prekšioce koji ne poštuju taj zakon, kao i da poveća broj službenika i inspektora inspekcijskih službi.

– Shvatajući važnost da je za svakoga gosta čist i siguran objekat najvažniji, HORES je, počev od 1. septembra 2020. godine do sada, sertifikovao 132 hotelska objekta i 204 restorana, u okviru projekta Čisto i sigurno – naveo je HORES.

Dodaje se da je u procesu je sertifikacija još 30 hotela i 50 restorana, a da je hotelska i restoraterska industrija, od početka pandemije, potrošila blizu osam miliona maski, 1,2 miliona litara natrijum hlorida, 900.000 litara 70 procentnog alkohola i drugih dezinfekcionih sredstava u cilju zaštite gostiju i zaposlenih u hotelima.

To udruženje je pozvalo Vladu Srbije da podrži ugostiteljsku delatnost, i da donese odluku da zaposleni u toj delatnosti budu tretirani prioritetno prilikom vakcinacije, čime bi se zaštitili zaposleni i gosti.

HORES je uputio molbu Vladi Srbije i Kriznom štabu da, za strane državljane koji borave u Srbiji duže od tri dana, cena PCR testa umesto 18.000 dinara, kao za ostale strance, bude kao i za državljane Srbije 9.000 dinara, uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela, uz odgovarajuću potvrdu o boravku u hotelu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!