fbpx

HORES: Letnja sezona neće biti dobra, hoteli pred zatvaranjem

hotel-1330850_1280

U poslednjih nedelju dana prosečna popunjenost hotela u svim gradovima Srbije manja je od 5%, saopštilo je Udruženje hotelijera i restoratera Srbije – HORES.

Podaci o popunjenosti hotela na dan, 1. jula, pokazuju da je u Beogradu u 35 anketiranih hotela prosečna popunjenost bila 16,12% , u Novom Sadu u 11 hotela to je bilo 19,44%, u šest hotela u Nišu 6,53%, a u pet hotela u Kragujevcu prosečna popunjenost je bila 6,85%.

Inače, više od polovine hotela u Srbiji još je zatvoreno.

Prosečna iskorišćenost gradskih restorana je 20% do 25%, što je 75% manji promet u odnosu na isti perido prošle godine, kažu u HORES-u.

Na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz dalju mogućnost otkazivanja), u periodu od 1. jula do 1. septembra u ova četiri grada rezervisan je 6,23% smeštajnih kapaciteta, što ze Udruženje zabrinjavanjući podatak.

Poslednjih dana usledio je veliki broj otkaza, napominju u HORES-u, a što veruju da je izazvano isključivo ponovnim širenjem korona virusa.
Hotelijeri, naime, ističu da od kad se u medijima pojavile informacije o povećanom broju zaraženih na dnevnom nivou hotelima se konstantno otkazuju rezervacije i traži povraćaj avansa i to ne samo za jul i avgust, već i za septembar, a najviše je otkazivanja za banju Vrujci.

U saopštenju Udruženje navodi da iz banje Vrujci poručuju da su dodatno zabrinuti, jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50% godišnjeg prometa, a u tom se periodu izuzetno značajan prihod ostvaruju od prodatih ulaznica za otvorene bazene s obzirom na to da posetioci, koje nisu gosti hotela, plaćaju ulaznice.

– Hotelijeri su već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla. Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem – kažu u Udruženju.

Hotelijerima, kako navode, jedino preostaje da čine ono što su i do sada činili, da primenjuju zdravstvene mere i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a istovremeno u Udruženju upozoravaju da ukoliko se sada ne pomogne tom sektoru posle će biti kasno.

Podsećaju da su povodom aktuelne krize covid-19, a po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirali pečat “Čisto i sigurno” (Clean&Safe), a da će sa sertifikacijom hotela i restorana početi za koji dan.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!