fbpx

HORES: Gubici u turizmu i ugostiteljstvu u Srbiji veći od 2 mlrd EUR

blake-guidry-jXxdtXFEjcc-unsplash

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov izjavio je danas da je teško proceniti koliki su stvarni gubici u turističkom i ugostiteljskom sektoru, ali da se može reći da bi oni do kraja godine mogli da premaše 2 mlrd EUR.
Genov je na GIZ-ovoj onlajn konferenciji “Uticaj i načini prevladavanja krize u turističkom sektoru izazvane Covid-19 pandemijom” ocenio i da je oko 45% radne snage otišlo iz hotelske i ugostiteljske industrije.
Prema njegovim rečima, mere koje je donela Vlada Srbije za pomoć tom sektoru su umnogome pomogle da ne dođe do otpuštanja, ali da lokalne samouprave nisu imale razumevanja za krizu izazvanu pandemijom.

– Mali je broj njih koje su izašle u susret ugostiteljskim objektima sa konkretnim predlozima na koji način da se pomogne sektoru – rekao je Genov.

On je naveo da javna preduzeća nisu imala razumevanja i da naplaćuju svoje komunalne usluge po redovnom režimu.

Govoreći o projektu koji sprovodi GIZ “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo, kazala je da je taj projekat pre pandemije imao izuzetnog značaja za razvoj turizma u Srbiji.

– Pored sredstava iz IPA fonda od 15 mil EUR, nemačka Vlada izdvojila je i dodatnih 1,6 mil EUR za ovaj projekat, a takođe i sredstva za saniranje štete prouzrokovane pandemijom – rekla je Pindžo.

Ona je dodala i da je u prvih osam meseci 2020. godine realizovano oko 48,6 % dolazaka turista u odnosu na ukupne dolaske u 2019. godini, što govori o gubicima ovog sektora, koji su veliki.

– U cilju saniranja posledica pandemije Vlada je do sada ugostiteljskom sektoru kroz minimalce uplatila devet milijardi dinara, dok su minimalci za turizam iznosili oko 700 miliona dinara – rekla je Pindžo.

Dodala je da su posle toga usledile sektorske mere, a jedna od njih je za hotelijere po broju ležajeva, ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara.

– Za polise osiguranja i bankarske garancije za turističke agencije je izdvojeno oko 150 miliona dinara – kazala je Pindžo.

Predstavnik projekta “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” Aleksandar Bec istakao je da je pandemija veliki izazov, posebno za one koji rade u turizmu.

– Turizam je jedna od privrednih grana koja ima ogromne gubitke zbog pandemije, zbog čega smo kroz ovaj projekat opredelili milion evra za otklanjanje posledica krize – naveo je Bec.

On je istakao da se u okviru projekta investira mnogo u zaštitu kulturnih spomenika i da je važno da postoji mogućnost razvijanja koncepata i ideja kako poboljšati turizam u Srbiji.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!