fbpx

HistoricAR – nova mobilna aplikacija

belgrade

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda – Stari dvor predstavljen je inovativni projekat HistoricAR koji je realizovalo JP Beogradska tvrđava, zahvaljujući finansijskim sredstvima iz budžeta Grada Beograda.

HistoricAR je naziv za inovativnu mobilnu aplikaciju koja koristi veštačku inteligenciju i proširenu realnost. Biće dostupna na IOs (Apple/Iphone) i android operativnim sistemima, uz vrlo jednostavnu upotrebu. Aplikacija ima zadatak da kroz medijum mobilne kamere prepozna objekat od kulturnog i istorijskog značaja na Beogradskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan i da prikaže prateći tekst o tom objektu, uz dopunjene scene sa grafičkim prikazom u realnom fizičkom okruženju.

Aplikacija je, pored srpskog, urađena na četiri svetska jezika i svakako će doprineti novom doživljaju i iskustvu turista i posetilaca, saopšteno je iz JP Beogradska tvrđava.

Ovo je jedan od prvih projekata veštačke inteligencije koji se trenirao na super kompjuteru za veštačku inteligenciju u Kragujevcu od strane domaćeg start up-a NewCo.
Aplikacija “HistoricAR” će biti dostupna korisnicima počev od 16.aprila ove godine kada počinje manifestacija “Dani Beograda”.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!