fbpx

Havaji zabranili ribolov ajkula!

shark-ge1f16c9b0_1920

Havaji nastavljaju da prate SAD u zaštiti od ajkula! Ribolov ajkula je nezakonit u državi od 1. januara.

Odeljenje za vodene resurse države Havaji objavilo je da je ribolov ajkula zvanično zabranjen, zahvaljujući zakonu koji je 2021. usvojilo državno zakonodavstvo. Zakonom 51 zabranjeno je zadržavanje, zaplitanje ili ubijanje svih vrsta ajkula u državnim morskim vodama.

Havaji su 2010. postali prva američka država koja je zabranila posedovanje, prodaju, trgovinu i distribuciju peraja ajkula. Donovan Dela Cruz je predvodio inicijativu i Guverner David Ige je potpisao novi zakon koji je stupio na snagu. Ovaj zakon će pomoći da se sve ajkule zaštite od lova i peraja u državnim morskim vodama.

Ovaj zakon ima za cilj da zaštiti mlade vrste ajkula koje su u opasnosti od prekomernog izlova. Administrator Odeljenja za vodene resurse, Brian Neilson, rekao je u izjavi: „Naše odeljenje je svesno koliko su ajkule važne za održavanje zdravih morskih ekosistema. I prepoznajemo njihov značaj za domorodne havajske kulturne prakse i verovanja.”

Da bi pomogao u integraciji ovog novog zakona, DNLR može primeniti posebne propise kao što su „obezbeđivanje da slučajno hvatanje i puštanje ajkula tokom ciljanja na druge vrste ne predstavlja kršenje; sprečavanje bezobzirnog trošenja ajkula; i ograničavajuću opremu kao što su mreže škrga, u oblastima koje su identifikovane kao staništa za rasadnike ajkula.”

Svako ko bude uhvaćen u kršenju zakona biće podvrgnut prekršaju praćenom velikom novčanom kaznom. Prvi prekršioci će se suočiti sa kaznom od 500 dolara, drugi put će dobiti kaznu od 2.000 dolara, a treći i ponovljeni će dobiti kaznu od 10.000 dolara po prekršaju.

Izvor: Ministarstvo zaštite sredine Havaii

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!