fbpx

Gubici turizma u Hrvatskoj za tri kvartala 2020. godine 5,12 mlrd EUR

kamenjak-4919397_1920

Pandemija korona virusa odnela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 mlrd EUR prihoda u turizmu, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, a prenosi SeeBiz. 

U tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na nivou od oko 10% godišnjeg BDP-a. 

Kako se navodi, još jedna takva sezona značila bi i da će se otežati i usporiti oporavak, da će se u turizmu i oko njega ugasiti brojne firme, posebno male, kao i da će mnogo više ljudi ostati bez posla nego što je to bilo u prvoj godini pandemije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 mlrd EUR, dok je u istom periodu 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 mlrd EUR. 

Pad je veći od 54%, a samo u trećem, turistički udarnom, tromesečju Hrvatska je prošle godine ostvarila prihode koji su za 3,25 mlrd EUR manji nego u istom periodu 2019. godine. 

Prihod u trećem kvartalu 2019. bio je 6,626 mlrd EUR, dok je prošle godine ostvareno 3,37 mlrd EUR. 

Tako loše najvažnije turističke mesece po zaradi, Hrvatska je poslednji put imala u vreme velike globalne krize 2009. godine, ali tada su 3 mlrd EUR vredele znatno više nego danas.

Koliki će ukupni gubitak prihoda u turizmu biti u prošloj godini pokazaće se kad Hrvatska narodna banka objavi podatke za celu 2020. godinu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!