fbpx

Gruzija: Zvanična kulturna destinacija ITB Berlin 2022

neil-sengupta-emWzYc5XC_A-unsplash

Gruzija je 2022. godine konvencijski i kulturni partner na ITB Berlinu, a u martu će se predstaviti široj onlajn publici kao zvanična kulturna destinacija vodećeg svetskog sajma putovanja. Ovo je sledeća faza u trogodišnjem partnerstvu koje je najavljeno u martu 2021. Prošle godine, Gruzija je već fascinirala posetioce kao partner za avanturu i održivost ITB Berlin. Ove godine će igrati značajnu ulogu, uključujući i na uvodnoj konferenciji za novinare i na ITB Berlinskoj konvenciji (8. do 10. marta). Gruzija će biti predstavljena na sednici 9. marta u 14 časova, na kojoj će predstavnici Gruzijske nacionalne turističke administracije (GNTA) govoriti o kulturnoj raznolikosti Gruzije. 2023. godine, kada se najveći svetski sajam putovanja ponovo održi uživo na berlinskom sajmu, to će biti zvanična zemlja domaćin.

Sa svojim širokim kulturnim nasleđem i prirodnim atrakcijama Gruzija, koja ima 3,7 miliona stanovnika, predstavlja ogromnu vrednost za turizam. Njegova kultura se oslanja na mnoge uticaje, a prostire se na jedinstvenom mostu između Evrope i Azije. I ove godine i na sledećem ITB Berlinu, Gruzija će predstaviti svoju kulturu, istoriju i umetnost, kao i arhitektonsko nasleđe staro više od 1.300 godina. U Gruziji, kao i u mnogim drugim zemljama, održivost je sve važnija tema. Graniči se sa istočnom obalom Crnog mora, može se pohvaliti netaknutom prirodnom lepotom u mnogim delovima, raspoređenim u više od 40 rezervata prirode. Planinski lanci u zemlji su viši od Alpa, a planina Škara je najviši vrh (5.200 metara).

Gruzija je takođe poznata po svojim manastirima na obroncima, od kojih je nekoliko na Uneskovoj listi svetske baštine. Štaviše, od 2001. gruzijsko polifono pevanje nalazi se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Ostale atrakcije uključuju široku kuhinju zemlje i tradiciju uzgoja vina koja datira više od 8.000 godina. Sve ovo učinilo je Gruziju i njen glavni grad Tbilisi, osnovane u petom veku, jednom od najvažnijih turističkih destinacija u regionu. Pre pandemije privlačio je više od 9,3 miliona međunarodnih posetilaca godišnje – oko tri puta više od stanovništva zemlje.

„Sa ovogodišnjim ITB Berlinom, mi smo deo virtuelne i globalne platforme, preko koje možemo širiti našu poruku svetu. Nijedan drugi događaj ove vrste ne uspeva to, posebno u ovim vremenima”, rekla je Medea Janiashvili, vd šefa Gruzijske nacionalne turističke administracije. “Kao kulturna destinacija i buduća zemlja domaćin, želimo da naša turistička strategija dobije dugoročna sredstva. Mi smo uvereni da će turizam biti trajni faktor uspeha naše zemlje, ljudi i privrede. Partnerstvo će takođe pomoći da se istakne i unapredi uloga Gruzije kao mesta susreta Evrope i Azije.”

Zaista se radujemo što ćemo dočekati Gruziju na ovogodišnjem ITB Berlinu. Dugi niz godina, zemlja je impresionirala spektakularnim porastom turističkih usluga – to je jedinstvena turistička destinacija koja posetiocima nudi širok spektar iskustava, avantura i utisaka“, dodaje David Ruetz, šef ITB Berlin. „ITB i Gruzija će imati značajne koristi od partnerstva sa Gruzijskom nacionalnom turističkom administracijom. Njen rad i uspeh pokazuju kako razvoj turističkog sektora može promeniti čak i malu naciju.

Izvor: Daily Travel News

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!