fbpx

Greške koje nerviraju Francuze, a turisti ih prave

paris-4694708_960_720

​U Francuskoj nisu sve paštete jednake, baš kao ni biftek, prema kojem postupaju sa velikom pažnjom. Ako ne želite da testirate koliko im je kratak fitilj, dobro je da se pretvarate da ste Francuzi za stolom…
Francuska gastronomija je upisana u nematerijalnu baštinu, njihovi kuvari su oci moderne gastronomije, a jelima poput bageta pristupa se kao projektu nacionalne bezbednosti.
Ako idete u Francusku i želite da ostavite dobar utisak, dobra je ideja da se pridržavate pravila kako ne biste izazvali skandal ili, u najmanju ruku, neodobravanje.

Zatražite dobro pečen biftek

U Francuskoj nije neobično da vam se na tanjiru nađe krvav komad mesa. Štaviše, to je znak da je meso dobro i da ga ne treba pokvariti pečenjem. “Well done” je način pripreme koji se tamo ne pominje. Ako ne želite da uvredite Francuze, bolje je da naručite lep roze komad sa mnogo mesnog soka – ili povrća.

Protraćite flašu vina

Kao što je slučaj sa finim sirom u fondiu, isto pravilo važi i za vino prilikom kuvanja. Ako stavite flašu “chablisa” u rižoto – ne snosimo odgovornost za posledice.

Zatražite kečap

Kečap je dozvoljen samo u lancima brze hrane u Francuskoj, ali ako ga naručite na mestu koje se pridržava visoke kuhinje, mogli bi da vas izbace.

Kroasan premazati puterom

Nije lepo igrati se tuđim osećanjima, niti je lepo staviti puter u kroasan. Ima ga u svakom sloju! Budite oprezni sa slaninom i ostalim dodacima…

Na hleb namažete guščju paštetu

Ako volite da na tost namažete guščju paštetu, to radite na sopstvenu odgovornost. Iako naziv govori da je u pitanju pašteta, bolje je da odsečete parče i stavite ga samo na deo hleba koji planirate da zagrizete.

Naručite “coq au vin” bez petla ili vina

Drugim rečima, Francuzi su ponosni na svoja jela i tradicionalne recepte baš takvi kakvi jesu. Ekvivalentno bi bilo naručiti punjene paprike ili burek bez mlevenog mesa. Ako ipak odlučite da uradite tako nešto, bilo bi dobro da nosite cipele u kojima se lako trči.

Naručite pivo za večeru

Ako se družite sa tradicionalnom ekipom, preporučujemo da uz večeru zatražite vino ili vodu. Pivo, kola ili varijacije na temu pokvariće čaj Francuzima.

Dodajete zreli beaufort u fondi

Iako neki smatraju da nema dobrog fondija bez kvalitetnog sira, skupe odležane sireve najbolje je ostaviti po strani. Beaufort će svojom aromom prikriti druge ukuse, a vi ćete svoj novac baciti u kanalizaciju za ovo jelo.

Grešiti sa vinom

Neko će vam možda oprostiti što ste sipali vino do vrha čaše, ali mešanje sa vodom ili sokovima – neće.
Takođe se preporučuje da čašu držite na postolju, kao i da pre svakog gutljaja obrišete usne salvetom. Ako ste usavršili ova pravila i odmah ste dobili želju da spakujete kofer i krenete u avanturu u Francusku, ali to sada nije moguće, unesite bar njene mirise i ukuse u svoj dom, prenosi b92.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!