fbpx

Grčko ostrvo koje inspiriše da promenite pogled na život

santorini, Greece

U zapadnom delu Grčke, u neposrednoj blizini Kefalonije nalazi se Itaka, ostrvo na kojem živi tek nekoliko hiljada stanovnika blagoslovenih da uživaju u neverovatnim lepotama koje im je priroda podarila.
Tirkizno plavo more i pojasevi smaragdnih šuma izgledaju kao da su istrgnuti iz raja.

Oko toga kako je ostrvo dobilo ime oduvek se “lome koplja”. Prema nekim izvorima, za ime je zaslužan mitološki heroj Itakus koji je sa braćom 1320. godine pre nove ere kolonizovao ovaj ostrvski dragulj. Drugi izvori, pak, navode da je Itaka dobila ime po grčkoj reči koja u prevodu znači veseo, a još je u opticaju i teza da naziv ostrva zapravo znači kolonija po feničanskoj reči “utica”.

Ono što, međutim, niko ne dovodi u pitanje jeste simbolika reči Itaka koja označava cilj, žudnju za domovinom, nostalgiju…

Simbol ostrva je Odisej. Itaka je širom sveta poznata kao postojbina ovog Homerovog junaka, opevanog u Ilijadi i Odiseji. Odisej je, po Homeru, bio kralj Itake, heroj koji je imao veliku ulogu u Trojanskom ratu posle kog se vratio u svoju domovinu, gde ga je, jača od svih glasina i iskušenja, čekala verna i mudra Penelopa.

I ma koliko vam se možda činilo da priče koje se pletu oko Itake nisu toliko bitne, kad kročite na tlo ovog ostrva, shvatićete koliko su ga obojile i koliko ga čine drugačijim od ostalih.

Ovde istorija miriše na svakom koraku i, gde god da pogledate, učiniće vam se da vidite Penelopu koja na ostrvu koje joj je otac dao u miraz verno čeka svog voljenog. Možda će vam, kao mnogim turistima koji su iskusili lepotu Itake, “preko noći” prestati da bude važno ono što ste nekada stavljali na vrh liste prioriteta.
Itaka ima tu neobjašnjivu moć da rastereti svakoga ko na nju kroči i inspiriše ga da sagleda život iz druge perspektive.

I nije posebna samo zbog toga.

Šljunkovite i peščane plaže kojima se širi miris borova nateraće vas da zaboravite na svakodnevne probleme i prepustite se apsolutnom odmoru. Ako, pak, odaberete neku divlju plažu, kakvih na ostrvu ima mnogo, vraćanje u balans je zagarantovano. Tirkizno i toplo more izvući će iz tela i poslednji trun umora i učiniti da se po izlasku iz vode osetite kao da ste se ponovo rodili. O ukusnoj grčkoj hrani koja je na ovom ostrvu pojačana maslinama i grožđem posebne slasti ne treba ni govoriti, prenosi Telegraf.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!