fbpx

Grci primaju rezervacije, naše agencije oprezne

pexels-pixabay-163864

Turističke agencije u Srbiji za predstojeću letnju sezonu uglavnom nude aranžmane u Turskoj i Egiptu, koji su dostupni našim turistima, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test, dok samo retki organizatori putovanja na svojim sajtovima imaju ponudu i za grčka letovališta.

Grčke plaže, koje su već dugo omiljena letnja odredišta najvećeg broja srpskih turista, zasad su nam nedostupne, jer je našim građanima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Agencije koje su, ipak, istakle ponudu za ovo leto, navele su cene apartmana sa popustom od 10 do 15% koje se kreću od 16 EUR po osobi do 65 EUR, u zavisnosti od, destinacije, kvaliteta smeštaja i vrste prevoza.

– Neke agencije rade predrezervacije za Grčku uz simbolično naplaćivanje obezbeđenja od 1.000 dinara do 3.000 dinara, s tim da će taj novac biti vraćen ukoliko ne bude moguće da se putovanje realizuje. U ovom trenutku ipak nema masovnih rezervacija, jer još uvek ne znamo uslove putovanja u Grčku – rekao je Tanjugu direktor udruženja YUTA Aleksandar Seničić.
Dodao je da je YUTA u stalnom konaktu sa komorom vlasnika privatnog smeštaja u Grčkoj kako bi se od tamošnjih vlasti do kraja marta isposlovali uslovi putovanja naših turista.

Vlasnici apartmana i hotela u Grčkoj, narocito na severu te zemlje počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa, u očekivanju da Vlada Grčke donese odluku o uslovima ulaska turista u zemlju, izjavila je za Tanjug vlasnica jedne turističke agencije u Grčkoj Ana Nikolić.

– Za sada postoje samo najave grčkog ministra turizma i premijera Micotakisa da će sezone biti, i da neće biti ograničenja za ulazak turista. Zvaničnici su do sada više puta ponovili da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti olakšica. Međutim, nema još konktretnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći da se uđe u zemlju – dodala je Nikolićeva.

Dodala je da je ta zemlja potpisala sa Izraelom sporazum o protoku građana dve zemlje uz sertifikat o vakcinisanju.

– Što se tiče Srbije i Severne Makedonije, nema nikakvih informacija, niti se to pominje. Zato smo u neizvesnosti i ne znamo šta da očekujemo – rekla je Nikolićeva.

U očekivanju da će vlada ispuniti obećenje o normalizaciji turističke sezone, dodala je ona, vlasnici hotela i apratmana su formirali cenovnike i primaju rezervacije, naročito na severu Grčke gde bukvalno žive od srpskih turista.
– Cene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili desetak procenata niže i očekujemo da će, ukoliko bude ograničenja za ulazak turista, one dalje padati – smatra vlasnica grčke turističke agencije.

Precizirala je da trenutno najjeftiniji smeštaj za četvoročlanu porodicu za deset dana u avgustu kada je vrh sezone košta od 450 do 500 EUR.

Nikolićeva je naglasila da je, nakon najave da će predstojeća sezona u Grčkoj biti normalna, zavladalo veliko interesovanje srpskih turista.

– Kada smo objavili informaciju da se može rezervisati bez depozita, počela je navala srpskih turista. Zatrpani smo imejlovima. Ljudi se javljaju svakodnevno i dobijaju smeštaj, dobijaju vaučer o pedrezervaciji koja važi samo do otvaranja granice. Ako se to dogodi, moraće da uplate avans – precizirala je Nikolićeva.


Udruženja vlasnika apartmana sa severa Grčke stalno šalju apele vladi da dozvole ulazak srpskih turista.

– Iz solunske i olimpijske regije, sa Halkidikija i Tasosa u tim apelima objašnjavaju vlastima da bez turista iz Srbije neće biti sezone i da bukvalno ne mogu da prežive bez njih. Toga je bilo i prošle godine, ali bez efekta. Nadam se da vlada neće dozvoliti da propadne još jedna sezona – rekla je Nikolićeva.

Ona je podsetila da su turistički radnici u Grčkoj zbog kovid krize dobili pomoć države od 10.000 EUR, uz obavezu da 2022. vrate polovinu tog iznosa, i da to neće biti moguće ukoliko ove godine ne bude zarade od turizma.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!