fbpx

Grantovi za razvoj turizma u Republici Srpskoj preusmereni na pomoć turističkom sektoru

Travel Agency

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske obaveštava javnost da su predviđena grant sredstva za razvoj turizma u 2021. godini preusmerena na pomoć privrednim subjektima iz oblasti turizma.

– Navedena sredstva nisu dodeljivana kao grant sredstva za razvojne projekte u turizmu, koja se dodeljuju po javnom pozivu, već su sredstva predviđena za ove namene preusmerena na pomoć privrednim subjektima iz oblasti turizma koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na pomoć u cilju saniranja štetnih posledica pandemije virusa korona, a pravo na dodelu sredstava ostvarili su svi privredni subjekti koji su ispunjavali uslove Uredbe o izmeni i dopuni Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodelu namenskih sredstava za razvoj turizma – navedeno je iz Ministarstva.

S tim u vezi, ističe se da je Vlada Republike Srpske usvojila na 150. redovnoj sednici održanoj 16.12.2021. godine Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodelu namenskih sredstava za razvoj turizma, kojom se propisuje pravilo dodele grant sredstava iz budžeta Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

– Uredbom je predviđeno da se namenska sredstva dodeljuju privrednim subjektima iz oblasti turizma koji u prethodnom periodu iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na pomoć u cilju saniranja štetnih posledica pandemije virusa korona, a reč je o pružaocima usluga u banjskom turizmu sa sedištem u Republici Srpskoj i pružaocima usluga smeštaja, ishrane i pića na selu koji su evidentirani u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, te turističkim agencijama koje su, kao nosioci organizovanog turističkog prometa u Republici Srpskoj, pretrpele najveću štetu usled pandemije virusa korona – navodi se.

Uredbom je predviđeno da se namenska sredstva za pružaoce usluga u banjskom turizmu i u turističkim agencijama odobravaju za svakog radnika koji je na dan 31. oktobar 2021. godine registrovan u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa na puno radno vreme, analogno načinu na koji je dodeljena pomoć ugostiteljima iz budžeta Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Takođe, Uredbom je predviđeno da se namenska sredstva odobravaju pružaocima usluga smeštaja, ishrane i pića na selu koji su na dan stupanja na snagu ove uredbe registrovani kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Pravo na dodelu namenskih sredstava nisu mogli ostvariti pružaoci usluga u banjskom turizmu koji su organizovani kao javna ustanova.

Za dodelu namenskih sredstava u budžetu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske obezbeđeno je 650.000 KM, i to 550.000 KM za pružaoce usluge u banjskom turizmu i za turističke agencije i 100.000 KM za pružaoce usluga smeštaja, ishrane i pića na selu.

– Pružaoci usluga u banjskom turizmu i turističke agencije sredstva su dobili ravnomerno za svakog radnika prijavljenog na puno radno vreme, a konačan iznos sredstava po radniku utvrđen je na način da se ukupna vrednost obezbeđenih sredstava iz Uredbe srazmerno podelila sa brojem radnika koji ispunjavaju uslove iz ove uredbe. Kod pružaoca usluga smeštaja, ishrane i pića na selu namenska sredstva su se, takođe, raspoređivala ravnomerno, a konačan iznos sredstava po pružaocu usluge utvrđen je na način da se ukupna vrednost obezbeđenih sredstava iz Uredbe srazmerno podelila sa brojem podnesenih zahteva – saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo trgovine i turizma zaprimilo je po prvom osnovu zahteve 44 turističke agencije koje zapošljavaju ukupno 138 radnika i prijave četiri pružaoca usluga u banjskom turizmu koji zapošljavaju 437 radnika, a navedenim privrednim subjektima isplaćena su sredstva u iznosu od 956 KM po radniku.

Po osnovu zahteva za pomoć seoskim domaćinstvima, Ministarstvo trgovine i turizma zaprimilo je zahteve 92 seoska domaćinstva, kojima su isplaćena sredstva u iznosu od 1086 KM po domaćinstvu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!