fbpx

Granice EU-a i dalje su otvorene, ali traži se više kontrole za putnike

blake-guidry-jXxdtXFEjcc-unsplash

Održan je deveti sastanak šefova vlada EU-a putem videokonferencije radi koordinacije njihove koronske politike. Situacija je ozbiljna, posebno zbog novih mutacija iz Velike Britanije i Južne Afrike, koje su već otkrivene u dijelovima EU.. Čelnici EU apeliraju na sve države članice da koordiniraju svoje restriktivne mjere i koordiniraju kontrole.

“Zabrinuti smo zbog novih mutacija”, rekla je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, zbog čega zemlje apsolutno moraju više testirati i provesti više genetskih analiza kako bi se utvrdila vrsta virusa .
U tom kontekstu, vlast u Bruxellesu u ponedjeljak želi predstaviti plan prema kojem bi se nevažna putovanja trebala i dalje “obeshrabrivati”. Ne spominje se izravna zabrana, ali trebale bi postojati strože kontrole, jedinstveni obvezni testovi i karantenski zahtjevi kako bi se spriječilo svako prekogranično kretanje što je više moguće.

Francuska je već napredovala i želi uvesti test na koronu 72 sata prije polaska obaveznim za sve putnike iz EU-a. Treba izostaviti teretni promet i putovanja neophodna za posao. Očekivati je da će većina ostalih zemalja EU slijediti njihov primjer u sljedećih tjedan dana ako još nisu odredile obvezne testove.
Prije sastanka u Berlinu, kancelarka Angela Merkel izjavila je da su opsežne granične kontrole zadnja opcija, čak i ako se ne mogu u potpunosti isključiti.

Belgijski premijer Alexander Croo ranije je pozvao da se privremeno zabrani putovanje. S druge strane, postoji volja Komisije EU-a i većine država članica da unutarnje granice u EU-u budu otvorene kako ne bi ponovno nastale kaotične scene poput prošlog proljeća. Roba i putnici stoga bi i dalje trebali moći prijeći granicu.

Što se tiče europskog cilja cijepljenja 70 posto stanovništva do kraja kolovoza, čelnici EU ostali su pomalo neodređeni: “Mi tome težimo”, rekao je Charles Michel . Istodobno je pozvao države članice da ubrzaju svoje kampanje cijepljenja.
Ideja o standardiziranoj propusnici za cijepljenje, koja bi građanima mogla ponovno pružiti slobodu kretanja, odgođena je.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!