fbpx

Grad Dubrovnik zabranio korišćenje jednokratne plastike

dubrovnik

U okviru EU projekta „Plastic Smart Cities”, Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada ograničiće korišćenje plastike za jednokratnu uporabu, a temeljeno na Odluci usvojenoj na poslednjoj sednici Gradskog veća te prethodno, u aprilu, donesenom Akcijskom planu smanjenja zagađenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026.

Odlukom o ograničavanju korištenja jednokratne plastike donose se mere kojima se u upravnim telima te u ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Dubrovnika određuje ograničavanje koriščenja plastike za jednokratnu uporabu te zamena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rešenjima prihvatljivim za okolinu, sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja nepovoljnog uticaja određenih plastičnih proizvoda na okolinu.

Odlukom je propisano i da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sve javne događaje koja Grad Dubrovnik (su)organizira ili (su)finansira. Grad, ustanove i društva dužni su osigurati ili s organizatorom javnih događaja dogovoriti odvojeno prikupljanje otpada na mestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje.

Nadalje, pri poslovanju Grada, ustanova i društava potrebno je primenjivati kriterije i merila zelene javne nabave kad god je to moguće. Jedna od mera propisanih Odlukom odnosi se i na digitalizaciju dokumenata i promoviranje korišćenja elektroničkih dokumenata među zaposlenima i službenicima kad god je to moguće.

Donošenjem Akcijskog plana smanjenja zagađenja plastikom, a čije je provođenje započelo još u junu organizacijom dvodnevne radionice, Grad Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument, dok se neke od ovih mera primenjuju i pre donošenja Plana i Odluke.

Podsetimo, Wold Wide Fund for Nature (WWF) pokrenuo je inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u preduzimanju mera za zaustavljanje zagađenja plastikom.

Drugi mediteranski i evropski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, takođe su deo ove inicijative. Ugovorne stane projekta koji se provodi na području grada Dubrovnika su: WWF Mediterranean, Udruženje Sunce i Grad Dubrovnik.

Zamislite naslov ili tablu u ulazu u grad – Grad Durbovnik plastic free city! Jak i moćan adut u promociji i brendiranju. Za par godina više nego verovatno. Prvi korak je već napravljen. Bravo Dubrovnik.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!