fbpx

Gotovo milion recenzija na Tripadvisoru u 2020. otkriveno je kao lažno

connection-4818168_1920

Plaćene recenzije – problem koji je izrastao iz želje kompanija da poboljšaju svoje rangiranje pozitivnim recenzijama i steknu prednosti visoke ocene na Tripadvisoru, ali i da sruše rangiranje svojim konkurentima, doveo je da globalne online platforme izgube kredibilitet i poverenje od potrošača.

Zanimljivo, čak postoje legalne kompanije, čak i u Hrvatskoj, koji nude te usluge. Problem koji je uzeo previše maha, a toga je delomično svestan i TripAdvisor.

Upravo je Tripadvisor, platforma za putovanja kojoj veruju stotine miliona potrošača širom sveta za svoje recenzije putnika, a time i primarni poslovni model, objavila svoje izveštaj o transparentnosti pregleda za 2021. i informacije oko vlastitog višeslojnog pristupa koji Tripadvisor koristi kako bi osigurao da su recenzije objavljene na njegovim stranicama u skladu sa standardima zajednice platforme.

Izveštaj, koji je analizirao celogodišnje podatke o recenzijama koje je poslala globalna putnička zajednica, otkriva da je Tripadvisor 2020. odbio ili uklonio više od dva miliona recenzija koje nisu bile u skladu sa standardima zajednice platforme.

Ukupno je 3,6% recenzija prošle godine identifikovano kao lažno, a većina je odbijena pre nego što su objavljena, navode iz Tripadvisora.

Spoznaja da se možete osloniti na pouzdane preporuke putnika koji su tamo već bili, nikada nije bilo važnije. Dok nastavljamo s radom kako bismo zadobili poverenje koje putnici imaju u našem poslovanju, izuzetno ozbiljno shvatamo sprovođenje standarda naše zajednice te koristimo najbolju tehnologiju i znanje ljudi u borbi protiv prevara. Novi izveštaj pokazuje koliko su naš tim, taktika i tehnologija učinkoviti u održavanju tih standarda”, rekla je Becky Foley, direktorka poverenja i sigurnosti na Tripadvisoru.

Ključni nalazi istraživanja:

Putnici su 2020. godine na stranicu poslali preko 26 000 000 recenzija. Prosečna ocena koju su recenzenti poslali za kompanije i lokacije navedene na Tripadvisoru bila je 4,30 od 5,0 ( 4,22 od 5,0 u 2018.).

Godine 2020. više od dva miliona poslatih recenzija ili 8,6% recenzija odbijeno je ili uklonjeno s Tripadvisor platforme, bilo pomoću Tripadvisorovog naprednog sistema analize recenzija ili ručno od strane člana tima za upravljanje sadržajem.

Mali deo svih prijava za recenzije – 3,6% – utvrđeno je kao lažno, što ukupno iznosi gotovo milion recenzija. Od toga, Tripadvisor je sprečio 67,1% svih lažnih prijava recenzija da ikada dođu na platformu.

Takođe, Tripadvisor je ukupno kaznio 34.605 objekata za nedozvoljene aktivnosti i zabranio 20.299 članova zbog nepoštivanja standarda zajednice platforme 2020.

Tripadvisorovi istraživači prevara takođe su identifikovali 65 novih web stranica za plaćanje recenzija i blokirali recenzije s ukupno 372 različitih stranica za recenzije prošle godine.

U 2020. godini Tripadvisor uklonio je plaćene recenzije iz 131 različite zemlje, iako su plaćene recenzije prevladavale za neke druge zemlje tj. širom sveta.

Najviše plaćenih tj. lažnih recenzija dolazi iz Indije, Nemačke i Brazila, a zatim slede s tržišta USA, Pakistana, Grčke, Argentine, Bangladeša, Turske i Italije.

Recenzije kupaca važan su izvor informacija i za potrošače i za kompanije. Ključno je osigurati da su te recenzije autentične”, rekla je Liz Ortiguera, izvršna direktorka PATA-e te dodala kako je dobro videti kako Tripadvisor preduzima mere za identifikovanje lažnih recenzija kako bi održao integritet svoje platforme.

Tripadvisor poziva glavne platforme za recenzije da rade zajedno u borbi protiv lažnih recenzija.

Pre dve godine bili smo prva velika platforma za recenzije koja je izdala izveštaj o transparentnosti u kojem je detaljno opisano ‘šta, zašto i kako’ iza našeg rada na zaštiti putnika od lažnih recenzija. Tada smo rekli da naša industrija mora sarađivati ​​u borbi protiv lažnih recenzija. Druge platforme za recenzije od tada su sledile naš primer, deleći više informacija o vlastitim naporima da upravljaju recenzijama. Moramo ostati predani, radeći zajedno i u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona, kako bismo zaustavili lažne recenzente i zaštitili putnike”, rekla je Becky Foley, direktorka odela za poverenje i sigurnost na Tripadvisoru.

Ni jedna druga globalna platforma nije proizvela takav nivo kontrole u njihovim praksama upravljanja recenzijama i otkrivanja prevara, zaključuju iz Tripadvisora. Celi izveštaj pročitajte na sledećem link-u.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!