fbpx

Gotovo 30 posto Evropljana ne može sebi priuštiti letovanje

selfie-5219202_1920

Oko 28 posto Evropljana ne može sebi priuštiti nedelju dana odmora izvan mesta svog prebivališta, a taj broj se penje na čak 60 posto u grupi radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mesto iza Grčke i Rumunije, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedeljak.

Broj Evropljana koji si ne mogu priuštiti nedelju dana letovanja penje se na 60 posto za siromašne radnike, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, to jest manji od 60 posto srednje plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje ih 88,9 posto ne može otići na letovanje, ističe Evropska konfederacija.

Hrvati u vrhu dolaze zatim Rumunija s 86,8 posto, te Hrvatska s 84,7 posto. Slede ih Kipar sa 79,2 posto te Slovačka sa 76,1 posto, navodi CES u saopštenju.

Nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kad je reč o dopustu “porasle su u protekloj deceniji u 16 zemalja članica”, dodaje organizacija koja se oslanja na podatke Eurostata.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od srednje plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

Povećanje nejednakosti “pokazuje da korist ekonomskog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomerno”, komentarisala je pomoćnica glavne sekretarice CES Esther Lynch.

CES se zauzima za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba povećati najniže plate u EU-u, a Evropski parlament će o njemu raspravljati nakon letne pauze.

“Prag dostojanstva”

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje “praga dostojanstva” koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 posto srednje plate, odnosno manje od 50 posto prosečne plate u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutačno je u 17 zemalja članica EU-a minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 posto nacionalne srednje plate, ističe CES.

U predlogu evropske direktive predviđaju se obvezujuća pravila za 21 zemlju EU-a s minimalnom platom kako bi se podstakao njen rast, ali se ne određuje jedinstven najniži evropski prag.

Predlog ne obvezuje na uvođenje minimalne plate u šest zemalja koje nemaju zakonom definisanu minimalnu platu, nego to utvrđuju kroz kolektivno pregovaranje (Austrija, Kipar, Danska, Finska, Italija i Švedska).

CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i deset evropskih sindikalnih federacija.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!