fbpx

Gosti iz Bosne i Hercegovine obeležili jul i avgust na budvanskoj rivijeri

Brijeg od Budve

Sa nadom da će period pred nama biti srećniji, bezbedniji i uspešniji za sve naše građane i goste koje očekujemo, osvrćemo se na dosadašnji tok u mnogome krizne sezone i godine.

U predsezoni koje u turističkom smislu nije ni bilo, kada je širom sveta “harala” pandemija koronavirusa, na bazi epidemiološki pozitivnih kretanja u tom periodu u našoj zemlji nadali smo se da će tokom letnjih meseci ona oslabiti, te da možemo očekivati ublažavanje posledica bar manjim delom. Turistička privreda, smeštajni kapaciteti u hotelskim i privatnim objektima, agencije, ugostitelji, plaže, tome su se prilagodili i bili spremni. Ipak, pogoršavanje zdravstvene situacije i u našoj zemlji nas je baš uoči glavne sezone upozorilo da je zdravlje prioritet.

Uslovi za ulazak stranih državljana u Crnu Goru (uključujući i najvažnija  turistička tržišta) ili naš odlazak u druge države, postavljeni su prilično rigorozno. Postalo je evidentno da Evropska unija želi da “sarađuje” uglavnom sa svojim članicama. Poslednja iskustva sa Hrvatskom pokazuju da ipak i u toj “saradnji” postoje granice i da je svakoj državi najvažnije “nacionalno zdravlje”. Saobraćaj, putovanja pa i međunarodni turistički promet je potpuno zaustavljen.

Prvi put u velikoj meri smo se svi okrenuli “internim marketinškim kampanjama i posvetili pažnju domaćim gostima. Turistička organizacija opštine Budva, uporedo sa kampanjom “Budva, tvoj dom na moru” i objedinjenim promovisanjem turističke privrede grada svim raspoloživim kanalima komunikacije, tokom prvih letnjih meseci je intenzivirala kampanju “Budva, ljubav koja traje” na području Bosne i Hercegovine reagujući na otvaranje granica prema ovoj zemlji. Za ulazak u Crnu Goru turistima iz Bosne i Hercegovine dovoljan je negativan ELISA ili ECLIA test, koji je znatno jeftiniji od PCR testa, pa je to sigurno, pored  ponude ovoga leta na budvanskoj rivijeri, jedan od razloga za izbor destinacije.

Tokom jula, bez obzira na simbolične brojke, turisti iz susedne države su bili na četvrtom mestu, iza domaćih gostiju, te Ukrajine i Belorusije. Tokom avgusta, gosti iz Bosne i Hercegovine postaju dominantni i čine skoro trećinu u ukupnom broju dolazaka i noćenja. U hotelskom smeštaju čine najbrojnije goste i to u najkvalitetnijim i visokorangiranim luksuznim hotelima na samoj obali.  

Otvaranjem granica sa Srbijom primetno je povećanje broja gostiju i sa ovog, veoma značajnog tržišta, kako u privatnom smeštaju, tako i u hotelima i pored toga što je pred nama period postsezone koji je više karakterističan za dolazak gostiju sa zapadnoevropskog tržišta.

Na žalost, poslednju deceniju najbrojniji budvanski gosti – Rusi – ovoga leta, zbog zatvorenih granica, nisu bili u prilici da uživaju u svim blagodetima lepote naše prirode, zbog kojih je veliki broj ruskih porodica i odlučio da baš ovde ostane da živi. Turistička privreda ipak, još uvek se nada, da će iz Rusije krenuti avio letovi, jer sva istraživanja govore da postoji veliko interesovanje njihovih građana. Očekivanja su usmerena i ka zapadnoevropskom tržištu.

U želji da kreira što lepši turistički ambijent, u skladu sa redukovanim budžetom, Turistička organizacija opštine Budva je ove godine pažnju posvetila malim, kreativnim projektima. Ispred zidina Starog grada instalirana su “pametna klupa” sa besplatnom wi-fi mrežom i punjačima za mobilne telefone, kao i najsavremeniji info totem sa svim najvažnijim informacijama iz budvanskog turizma. Uspešno je završena II faza markacije najvažnijih istorijskih i kulturnih lokaliteta u zoni Starog grada. Kreiran je novi paket atraktivnih, šaljivih i originalnih Viber stikera čijim preuzimanjem Viber stikera korisnici, ukoliko žele, direktno postaju članovi Budva zajednice (Budva Community) na Viber-u, gde se na brz i jednostavan način mogu informisati o aktuelnim dešavanjima u Budvi. Na Instagram profilu (budva.travel) u toku su nagradne igre za sve pratioce koje realizuje TO Budva.

Na teritoriji Srbije je u toku intenzivna outdoor i PR kampanja sa prepoznatljivom porukom: “Budva, ljubav koja traje”, a promocija našeg grada je primetna i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. U saradnji sa hotelijerima, ugostiteljima, turističkim agencijama i drugim relevantnim subjektima priprema se marketing strategija za 2021. godinu.

Izvor: TO Budva

Fotografija: TO Budva

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!