fbpx

Gorski kotar ove godine doživljava turistički procvat

croatia-gde29321af_1920

Gorski kotar stiže rekordnu 2019. godinu i izrasta u održivu celogodišnju destinaciju s dominantno višim i visokim kategorijama pružaoca usluga u turizmu, poručili su predstavnici Turističke zajednice Gorskog kotara na konferenciji za medije, koja se održala online nakon završetka četvrte sednice Skupštine Turističke zajednice Gorskog kotara.

Gorski kotar doživljava svoj turistički procvat, prošlogodišnji zimski boom nastavio se i s dobrim trendom tokom letnje sezone, a i ove zime mogao bi se ponoviti sličan scenario.

Krajem novembra ove godine Gorski kotar beleži 36,28% više dolazaka i 32,96% više noćenja domaćih gostiju u odnosu na rekordnu 2019. godinu te su na 97% ostvarenih noćenja i 96% dolazaka u odnosu na spomenuti period. Smeštajni kapaciteti više kategorije su popunjeni od 150 do 240 dana godišnje, a izdvajaju se atraktivne kuće za odmor i apartmani.

Geografska pozicija, dvadeset minuta vožnje do mora i nešto više od sat vremena vožnje do glavnog grada, Gorski kotar čini jedinstvenim planinskim područjem u Evropi. Očuvane prirodne lepote, bogata autohtona gastronomija, atraktivne, planinske outdoor aktivnosti i wellbeing su ključni diferencijatori na osnovu kojih Gorani žele kapitalizovati svoje turističke potencijale.

Destinacija je itekako spremna i atraktivna za investicijski boom, a Gorani stavljaju naglasak na projekte koji podstiču razvoj održivog, zelenog i digitalnog turizma. Povoljnu investicijsku klimu stvaraju kroz usmerenost na razvoj održivog turizma i ulaganja u visokokvalitetne turističke sadržaje te spremnost čelnika goranskih gradova i opština da pomognu investitorima.

Sve snage čelnici jedinica lokalne samouprave usmeravaju na realizaciju Master plana razvoja turizma Gorskog kotara iz kojeg su postavili prioritete na osnovu spremnosti projekata i dokumentacije za dalje investiranje.

Od projekata ističu Centar za posetioce Kamačnik u Vrbovskom, Alpine Coaster i šetnicu uz jezero Lepenica u Fužinama, Sportski centar Vrbovska poljana u Mrkoplju, vidikovac Perić u Skradu, uređenje prilaza pećini Lokvarka u Lokvama, šumsku zonu Stara Sušica u Ravnoj Gori i sportske terene u Brod Moravicama.

Interes posetilaca, razvojni planovi regije, stabilne i iznadprosečne ocene smeštajnih kapaciteta Gorskog kotara jasno ukazuju kako turistički i investicijski potencijal destinacije nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naime posetioci su na Airbnbu ocenili smeštajne kapacitete s 4,93 od 5, Bookingu 9.37 od 10, Googleu 4,75 od 5, a Tripadvisoru 4,65 od 5. Slično je ocenjena i ponuda glavnih goranskih restorana.

Konferenciji za medije prisustvovali su David Bregovac, načelnik Opštine Fužine i predsednik Turističke zajednice Gorskog kotara 2021., Toni Štimac, načelnik Opštine Lokve i predsednik Turističke zajednice Gorskog kotara 2022., te Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara.

Naime Statutom Turističke zajednice Gorskog kotara definisana je rotacija predsedništva te svaka jedinica lokalne samouprave predseda vremenski jednu kalendarsku godinu. Novoosnovom turističkom zajednicom 2022. godine predsedaće Opština Lokve.

Hrg je učesnicima prezentovao i niz preduzetih aktivnosti tokom ove godine, te predstavio plan za sledeću godinu. Primarni fokus ove godine bio je komunikacijski pristup domaćem tržištu uz ciljani selektivni zahvat stranih posetioca, a u 2022. planira se ozbiljniji iskorak i prema emitivnim tržištima.

Posebnu pažnju izazvala je virtuelna i kartografska podrška posetiocima u destinaciji s naglaskom na atraktivnu i najveću virtualnu šetnju u Hrvatskoj sa 168 panorama kojima se promoviše destinacija.

Hrg je naveo kako posetioce očekuje snežni advent, te od manifestacija izdvojio Delničku adventsku bajku, Advent u Fužinama, Božićnu bajku u Ravnoj Gori, adventske i božićne događaje u Čabru, Skradu, Brod Moravicama, Mrkoplju, Vrbovskom te Lokvama. Naglasio je i doček Nove godine u podne u Fužinama koji se željno iščekuje.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!