fbpx

Gornji tok reke Ćehotine biće proglašen parkom prirode 

2AA33827-BB0B-43AC-927C-49583F1434D6

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da područje Gornji tok reke Ćehotine bude proglašeno parkom prirode. 

Kako je saopšteno iz resora kojim Novaković Đurović upravlja, na ovaj način podržana je inicijativa nevladinih organizacija (NVO) WWF Adrija, Da zaživi selo, Eko-tim i TNC
– Kako sam i najavila, dobićemo još jedno zaštićeno područje u Crnoj Gori, još jedan park prirode, koji je ujedno i prvi u Pljevljima. Gornji tok reke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom je biser koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije. Pljevlja treba da budu prepoznata upravo po njemu i po drugim prirodnim bogatstvima, a ne po termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rešavanju tog problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend – poručila je Novaković Đurović.

Da je potrebno zaštititi gornji tok reke Ćehotine potvrđuje i činjenica da se voda iz gornjeg toka reke Ćehotine koristi za vodosnabdevanje građana Pljevalja preko akumulacije Otilovići, kao i još uvek očuvana autohtona flora i fauna. 

– Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na Meandre reke Ćehotine. U ovom predelu se takođe izdvaja i bogato kulturno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta – navodi se u saopštenju.
Zaštitom ovog područja doprineće se smanjenju nelegalnog lova divljači, paljenja livada, ileglani ribolov, čvrsti otpad, otpadne vode. 

– Tome će u veliko meri, pored Opštine Pljevlja, doprineti prepoznavanje značaja zaštite od strane lokalnog ribarskog i lovnog društva, koji će ujedno biti aktivno uključeni u proces upravljanja ovim budućim zaštićenim područjem – zaključuju iz Ministarstva ekologije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!