fbpx

Glas preduzetnika: Vlada RH ne sme ukidati mere potpore za očuvanje radnih mesta

laptop-3196481_1920

Udruženje Glas preduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na najave ministra Aladrovića o smanjenju državnih potpora sektorima koji imaju dobre rezultate: “Naglašavamo da podržavamo najavu ministra o kretanju u fazu stvaranja novih radnih mesta, ali smatramo da na temelju nekoliko uspešnih nedelja letnje turističke sezone nije moguće govoriti o tome da je “tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize”.

Dapače, treba uzeti u obzir i činjenicu da zbog aktuelnih mera i ograničenja koja su na snazi određenim sektorima i dalje nije omogućeno poslovanje pa tako veliki broj preduzetnika ni u ovim uslovima ne radi u punom kapacitetu ili čak uopšte. – Naglasili su iz Udruženja Glas preduzetnika.

Treba naglasiti i da su agencije i povremeni prevoz putnika i dalje u teškoj situaciji, a veći eventi su bili odgođeni ili otkazani. Iako smo zahtevali da se omogući potpuno otvaranje i rad u zatvorenim prostorima caffe barova još od 15.5. kao što je bilo omogućeno u većini zemalja EU, to je nažalost omogućeno tek 3,5 meseca kasnije, kada je turistička sezona već na izmaku i nakon što je preko 1.000 ugostiteljskih objekata trajno zatvoreno. – Rekli su iz Udruženja.

Isto tako, jasno je da nisu svi ugostiteljski objekti i turističke delatnosti smešteni samo na obali, već imamo i kontinentalne preduzetnike koji rade celu godinu, a ne samo tokom letnje sezone. Takođe, ako je suditi prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja se ponovno pogoršava, jasno je da nam predstoji neizvestan period, što odluku o ukidanju podsticaja za očuvanje radnih mesta čini još nelogičnijom. – Istakli su iz Udruženja Glas preduzetnika.

Stoga želimo ukazati na to da je izuzetno bitno da mere za očuvanje radnih mesta i dalje ostanu na snazi za najugroženije sektore i preduzetnike za avgust 2021., odnosno za poslodavce koji imaju pad od preko 50%. Napominjemo i da zahtevamo da se u potpore za očuvanje radnih mesta vrate poslodavci koji zapošljavaju manje od deset zaposlenih (mikropreduzetnici) bez obzira na delatnost, a koji imaju pad od preko 50%. Naime, od meseca jula 2021. s popisa je isključena njihova kategorija ciljnih grupa poslodavaca za prijavu na potpore za očuvanja radnih mesta, pa je opstanak mnogih mikropoduzetnika doveden u pitanje. Smatramo da je ključno da Vlada RH i mikropreduzetnicima pruži sigurnost, te da i oni u narednim mesecima imaju podršku države. – Rekli su iz Udruženja.

Udruženje Glas preduzetnika u više je navrata oštro je osudilo i diskriminaciju koju provodi Vlada postavljanjem uslova preduzetnicima. U ovim teškim trenucima za preduzetništvo prvenstveno smatramo da je neprimereno uslovljavati pružanje potpora stepenom vakcinisanja zaposlenih, pri čemu potporu od 4.000 kn po radniku, odnosno potporu u stopostotnom iznosu, mogu dobiti samo preduzeća u kojima najmanje 70% zaposlenih ima EU digitalne COVID potvrde, dok one s manje od 70% EU digitalnih COVID potvrda potpore dobijaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom vakcinisanih zaposlenih.

U julu i avgustu uputili smo ministru rada dva službena dopisa s ovim zahtevima na koje, nažalost, nismo dobili apsolutno nikakav odgovor, a iz najava ministra vidimo da naše predloge ne uzima u obzir. Za veliki broj preduzetnika ovakva odluka o dodeli potpora je neprihvatljiva, te se postavlja pitanje zašto se od preduzetnika kojima je više od godinu dana zabranjen rad ili su im značajno smanjeni poslovni kapaciteti, te samim tim ovise o potporama za očuvanje radnih mesta kako bi opstali, traži znatno veći stepen vakcinacije od stepena vakcinacije odraslog stanovništva u RH. Pitamo se i zašto se trenira strogoća na privatnom sektoru dok je javni sektor u potpunosti nedodirljiv. – Ističu iz Udruženja Glas preduzetnika.

“Nadamo se da najava ministra o otvaranju novih radnih mesta podrazumeva kretanje u strukturne reforme koje će omogućiti preduzetnicima olakšavanje poslovanja kako bi mogli otvoriti više radnih mesta, a ne otvaranje novih radnih mesta u javnoj upravi. Reforme koje UGP već duže vreme zagovara i koje smatramo nužnima su porezna reforma i smanjivanje poreza na rad i doprinosa, smanjivanje i ukidanje prireza, smanjivanje PDV-a i ukidanje posebnog poreza na potrošnju, reforma pravosuđa, digitalizacija i reforma javne lokalne uprave i smanjenje glomaznog javnog aparata, pojednostavljenje procedura i obveza preduzetnika prema državi, te konačno smanjenje rashodovne strane proračuna.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruženja Glas preduzetnika.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!