fbpx

GENOV: Hotelijeri će tražiti stimulaciju za zapošljavanje da ne bi “uvozili” radnike iz Bangladeša

hotel room

Hotelijeri u Srbiji će tražiti pomoć države u zapošljavanju radnika, najavio je direktor Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je agenciji Beta rekao da će u septembru na Skupštini tog udruženja biti formulisan zahtev Vladi Srbije za olakšice u zapošljavanju radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

– Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a da bi ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bi bili prinudjeni da ih “uvozimo” iz Bangladeša tražićemo od države da za novouposlene zarade budu oslobođene od poreza i doprinosa kako bi hoteli i restorani mogli da ih povećaju – rekao je Genov za Betu.

Dodao je da je jedan hotel već pregovarao o dolasku radnika iz Bangladeša i da je u poslednjem trenutku uspeo da ih nađe na domaćem tržištu, ali da “uvoz” iz te zemlje nije isključen kao rešenje za deficit radne snage na domaćem tržištu, pre svega konobara, kuvara, sobarica.

On je rekao da se istovremeno moraju tražiti rešenja u školskom sistemu da se poveća broj obrazovanih za ta zanimanja.

U hotelima i restoranima Srbije, prema njegovim rečima, radi oko 46.000 radnika, a sa zaposlenima u kafićima, raznim kuhinjama u tom sektoru radi oko 76.000 ljudi.

Genov je rekao da je popunjenost kapaciteta u gradskim hotelima od 30% do 70% i da je bolja poslovna situacija nego prošle godine, ali da je smanjen broj turista u planinskim i banjskim centrima za 10-15%, jer su turisti ove godine odmor više koristili za odlazak na more.

Kako će se završiti turistička sezona prema njegovim rečima teško je proceniti, jer dugoročnih rezervacija nema, a mesta se rezervišu nekoliko dana pred polazak na odmor.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!