fbpx

GENOV: Hoteli u Srbiji prazni, zaključavanje posle 1. januara 2021. godine

hotel room

Hoteli u Srbiji su u sve težem položaju, popunjenost kapaciteta je proseku dva odsto, a u Beogradu od 3 do 5%, i posle 1. januara krenuće “zaključavanje” na četiri do šest meseci, zatvaranje i prodaja, rekao je danas direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je za Betu rekao da je od 402 hotela u Srbiji “zaključano” 80, a u Beogradu od 121 rad je na četiri do šest meseci obustavilo njih 20.

– Čeka se da prođe Nova godina, pa da krene “zaključavanje” pošto su januar i februar loši meseci za hotele jer ima malo gostiju” – rekao je Genov.

Dodao je da je započela prodaja hotela i da se novim vlasnicima već nude četiri hotela, a ako ne bude pomoći države krenuće masovnija prodaja.

U hotelsko – ugostiteljskoj privredi je, prema njegovim rečima, bilo zaposleno 18.500 radnika i polovima ih je već otpušteno, a najveći deo njih su radnici koji su radili na ugovor.

Hotel ne može da opstane, kako je rekao, ako mu nisu popunjeni kapaciteti bar 20-30%.

Genov je rekao da od države očekuju i dalje da ih pomogne otpisom odloženih poreza i doprinosa na plate i smanjenjem poreza na dodatu vrednost na hranu sa 20% na 10%, kako bi postali konkurentniji cenama i privukli goste.

– Evropska unija je za pomoć hotelskoj privredi izdvojila 161 mlrd EUR, a 21 zemlja je smanjila PDV na hranu u hotelima da bi privukli goste – rekao je Genov.

Dodao je da nadležna ministarstva u Srbiji još nisu odgovorila na njihove zahteve, među kojima je i smanjenje PDV jer kažu da je “to u proceduri”.

Suvlasnik kompanije Industrija mesa Matijević u čijem sastavu posluje pet hotela Zoran Matijević rekao je da u hotelijerstvu “nikad nije bilo gore” .

– Uspeh je ako se popuni 20-30 soba u svim hotelima. Desi se da u hotelu Centar No1 koji se nalazi na Trgu Republike u Beogradu nema nikog – rekao je Matijević.

Menadžment hotela je odlučio da, prema njegovim rečima, ne otpušta radnike jer bi morao da obezbedi novac i za otpremnine.

Direktor hotela M u Beogradu Desimir Popović rekao je da u hotelu boravi pet-šest poslovnih ljudi i da i kada bi se dozvolilo organizovana proslave Nove godine, kratak je rok za organizovanje dolazaka gostiju, a oni su prethodnih godina dolazili iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske da bi proslavili dolazak nove godine u Beogradu.

– Nadamo se da će država smoći snage da nam pomogne otpisom poreza i doprinosa koji su odloženi do 1. januara 2021. godine, kao i odlaganjem kredita i smanjenjem PDV-a, a u suprotnom moraćemo da otpustimo dve trećine zaposlenih, a ni to neće biti jednostavno jer nam treba novac za otpremnine – rekao je Popović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!