fbpx

Gde državljani BiH mogu putovati tokom praznika?

traveler-5211183_1920

Evropa je skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Gde građani Bosne i Hercegovine imaju mogućnost putovanja za praznike, kakva je zainteresovanost, ali i koja je opasnost od putovanja u inostranstvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju?

Većina evropskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gde je moguće putovati, svakodnevno se menjaju pravila.

“Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto menja” – govori jedan stanovnik iz Švajcarske.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežno za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke dalje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i bližeg nam Istanbula, gde je dozvoljen boravak turista uz dokaz o vakcinaciji ili PCR test, javlja BHRT.

“Evropa je zatvorena za bilo kakve događaje, jer je stanje tamo opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a kamoli organizirano, pa baš morate imati debeo razlog da navedete ako putujete uz priložene dokaze”, govori Vanja Savić iz jedne turističke agencije u Banjoj Luci.

Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

“Povećan oprez i za boravak na otvorenom ako putujete, obvezna distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obvezna maska”, objašnjava dr. Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine DZ Banja Luka.

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju da je neophodna veća kontrola na granicama.

Pre putovanja dobro se informirajte o pravilima ulaska u neku zemlju. Te informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva sigurnosti BiH, gde jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće proveriti tačne informacije. Ili se možete informisati na službenim sajtovima  Ministasrtva za vanjske poslove zemlje u koju idete.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!