fbpx

“Gastromania Hiking Adventure” 30. aprila na Tari

IMG-60e5caf0e0287f38ef231e7aa585bb89-V

“Gastromania Hiking Adventure” je gastronomska pešačka avantura koja će biti održana na području Nacionalnog parka Tara 30. aprila ove godine.

Ova manifestacija ima za cilj da predstavi Taru i Bajinu Baštu na jedan novi, nesvakidšnji način. Učesnicima će ponuditi savršen spoj prirode i prave domaće hrane; neponovljiv spoj moćne, prelepe planine i starih zaboravljenih ukusa; uzbudljiv spoj avanture i hedonističkog ugođaja za nepca, izveštava portal Drina Info.

Gosti će moći da biraju jednu od dve gastro rute “Hedomania” od 18 km i “Happymania” od 10,5 km, jednom od najlepših staza Nacionalnog parka Tara. U pitanju je kružna tura na relaciji Račanska šljivovica – Sokolina – Lađevac – manastir Rača – vidikovac Crnjeskovo – jezero Jarevac – Račanska šljivovica. Za one kojima je ceo krug mnogo i koji se odluče za kraću stazu biće organizovan prevoz od manastira Rača do Račanske šljivovice.

Duž staze, na atraktivnim lokacijama, biće raspoređene trpeze sa prepoznatljivom lokalnom, domaćom, hranom: slatko, džemovi, prirodni sokovi od maline, kupine, jabuke, najpoznatije rakije, suhomesnati proizvodi, čorba od vrganja, lovački gulaš, mlečni proizvodi vrhunskog kvaliteta, zaboravljeni kolači, “eliksir mladosti”, i još dosta toga.

Najveći uspon na turi kreće od manastira Rača, preko zaseoka Čokići, pa kozijim stazama do prelepog vidikovca Crnjeskovo. Pogled na dole i na minijaturnu sliku manastira Rača, negde u dubini, vredi svakog napornog koraka na putu ka gore.

Poslednji deo puta, pored Manastirskih stanova, ergele konja i stazom Jarevac do jezera Jarevac, uvod je u veliko finale: “tarski pastirski ručak”. Maestralno izveden lovački gulaš, uz muzikicu “na uvce”, tu je da zaseni sve do tada doživljeno i da nas pripremi za neke nove gastro ture i avanture, navedneo je na portalu Tara.

Manifestaciju organizuje grupa entuzijasta iz Bajine Bašte i velikih zaljubljenika u prirodu, planinu Taru i lokalnu hranu okupljena oko udruženja građana “Tara Ultra” uz podršku Opštine Bajina Bašta, Nacionalnog parka Tara, TO “Tara-Drina” Bajina Bašta i lokalnih proizvođača.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!